A pillanatnyi üzleti érdekkel szemben is meg kell védeniük a klímacélokat a pénzügyi igazgatóknak

2023. 08. 25., 17:08

A rövid távú üzleti célok most felülírják a vállalatok hosszú távú terveit, aminek kárát láthatják a fenntarthatósági programok– mutat rá az EY 1000 pénzügyi vezető bevonásával készült nemzetközi kutatása.

A megkérdezett pénzügyi igazgatók (CFO-k) mindössze 16 százaléka véli úgy, hogy kifogástalan a cég pénzügyi osztályának működése, ennek ellenére maroknyian (14 százalék) vannak azok, akik gyökeres átalakításba kezdtek, hogy modernizálják a folyamatokat.

A pénzügyi vezetők fele leginkább az azonnali elvárásoknak igyekszik megfelelni. Többségük (67 százalék) úgy látja, hogy a vezetőségben komoly nézeteltérések vannak arról, hogy mekkora figyelmet kapjanak most a hosszú távú célok. Ennek leginkább (37 százalék) a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kezdeményezések látják kárát.

„Tévhit, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem áldozat a profit oltárán. A vállalatok fenntarthatósági befektetései anyagilag is jócskán megtérülnek. Arról nem is beszélve, hogy az ESG-elvek szerint eljáró cégek a pénzben kimutatható haszon mellett kollégáik jóllétével és számos más, pozitív tényezővel is számolhatnak” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó területének partnere.

A tanulmány szerint a pénzügyi igazgatóknak meghatározó szerepe lehetne a feszültségek feloldásában, valamint a rövid és hosszú távú prioritások közötti egyensúly megteremtésében, azonban csupán a CFO-k kevesebb mint harmada hajlandó minden esetben hangot adni véleményének.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS