A kkv-k csaknem egyharmada nincs tisztában a számlázással kapcsolatos változásokkal

2020. 06. 09., 16:00

A kkv-k és az egyéni vállalkozók körében még mindig a kézi számlatömb a leggyakrabban használt számlázási módszer – derül ki a Számlázz.hu megbízásából az NRC kutatóintézet által készített reprezentatív felmérésből, amely a hazai kkv-k és egyéni vállalkozók számlázási szokásait vizsgálta. A kutatás arra is rávilágít, hogy az online számlázást még nem használók közül a megkérdezettek több mint fele a következő félévben nem tervezi az arra való átállást a júliusi jogszabályváltozás ellenére sem. Arról egyébként a legtöbben tudnak, hogy a számlázással kapcsolatos szabályok változnak július 1-jétől, azonban sokan nem tudják pontosan, hogy mi változik néhány héten belül.

A két lépcsőben, július 1-jével, majd második ütemben 2021. január 1-jével életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz az online számla adatszolgáltatási kötelezettség terén, amely leginkább a kkv-k és az egyéni vállalkozók mindennapjait alakíthatja át. Ennek kapcsán volt kíváncsi a Számlázz.hu arra, hogy hogyan működnek most a vállalkozások, mit tudnak a várható jogszabályi változásokról, és hogyan készülnek azokra.

Használják az online számlázást, de még mindig a kézi számlatömb tarol

A kkv-k és az egyéni vállalkozók körében összességében még mindig a kézi számlatömb a leggyakrabban alkalmazott számlázási módszer, sokszor még azok is használnak legalább részben kézi számlatömböt, akik egyébként online számlázóval is rendelkeznek. A válaszadók csaknem kétharmada részesíti előnyben a kézi számlatömböt, kicsit több mint egyharmaduk használja legtöbbször az online számlázást, és egyötödük él a telepíthető számlaprogramok lehetőségével.

Ráadásul a kutatás azt mutatja, hogy még mindig fontos, hogy kinyomtatva is meglegyen a számla az online számlázóprogram alkalmazásakor is, hiszen tízből négy vállalkozó kinyomtatva adja át vagy postázza vevőinek az online számlázóban kiállított számláit.

Az átutalás a legnépszerűbb fizetési forma

A készpénzes fizetés saját telephelyen (51 százalék) és külső helyszínen (24 százalék) még mindig jellemző fizetési forma, és csak a vállalkozók 15 százaléka teszi lehetővé a helyszíni kártyás fizetést. 

A vállalkozások túlnyomó többségénél (84 százalék) legalább részben jellemző a kiszámlázott összeg banki átutalásként való fogadása. Az utalás automatikus összevezetése a számlával, vagy a be nem érkezett utalás miatti automatikus fizetési felszólítás évek óta népszerű szolgáltatás a Számlázz.hu-nál, hiszen ezzel jelentős időt takarítanak meg a vállalkozások. Azonban a válaszadók nagyon kicsi része tudja, hogy a Számlázz.hu az egyetlen online számlázó hazánkban, amely kezelhet banki adatokat, rendelkezik MNB által kiadott számlainformációs szolgáltatói (AISP) engedéllyel.

Tudják, hogy változás lesz, de nem tudják pontosan, hogy mi változik

Arra a kérdésre, hogy milyen jogszabályi változások várhatók hazánkban, a kkv-k 80, az egyéni vállalkozóknak pedig csak 58 százaléka válaszolta azt, hogy tud arról, hogy hamarosan a kisebb összegű áfás számlákat is be kell küldeni online a NAV-nak. Ráadásul a kkv-k fele részben rosszul értelmezi a jogszabályi változást, mivel szerintük az, hogy július 1-jétől eltörlik a jelenlegi legalább 100 000 forint áfát tartalmazó jelentési értékhatárt, azt is jelenti, hogy ezzel a kézi számlatömb használatának lehetősége is megszűnik.

Pedig a szabályozás valójában csak azt eredményezi, hogy az összes, belföldi adóalanynak (vállalkozásnak, egyéni vállalkozónak vagy adószámos magánszemélynek) kiállított számlát be kell küldeni a NAV-nak, függetlenül az áfa összegétől, amelyhez végső soron szükség van az online számlázás használatára, azonban nem zárják ki mellette a kézi számlatömb használatát sem. Ez esetben azonban a számlát egyszer ki kell állítani kézzel, majd az adatait digitálisan rögzíteni, ami gyakorlatilag a „dupla számlázás” terhét jelenti a vállalkozásoknak.

Még mindig sokan idegenkednek az online számlázástól

A kutatásból az is kiderült, hogy jelenleg a kizárólag kézi számlatömböt használók több mint fele nem is tervezi bevezetni a vállalkozás mindennapjaiba az online számlázásta következő fél évben. Ehhez részben az is hozzájárulhat, hogy sokan nem ismerik az új jogszabályt. A Számlázz.hu tapasztalatai alapján egyébként ez az arány a következő hónapokban még változhat: az előző években is az volt a tendencia, hogy sokan nem tervezték használni az online számlázót, végül aztán mégis nagyobb volt a növekedés ügyfeleik körében, tehát olyanok is áttértek, akiknek eredetileg más terveik voltak.

Azoknak, akik már most az online számlázóra való átállást tervezik, közel fele váltana azért, mert jogilag kötelező lesz az adatszolgáltatás, egyharmaduk mondta, hogy úgyis minden számlát rögzíteni kell majd a NAV-nak, így az online számlázás segítene ebben, és negyedük vallott úgy, hogy szerintük az online számlázással kényelmesebb lesz a számlák kiállítása, illetve tárolása. De szerepel még az átállás indokai között, hogy a vállalkozók szerint gyorsabb az online számlázóprogrammal a számlák kiállítása, a kitöltést ellenőrzi a rendszer, ezért nem lehet hibázni, nem beszélve arról, hogy – mivel az alap szolgáltatások ingyenesek – olcsóbb, mint a számlatömb használata.

A változás hamarosan mindenki számára elkerülhetetlen lesz, hiszen – bár egyelőre a számlatömbök maradnak – kénytelen lesz mindenki elektronikusan megoldani az online jelentési kötelezettség teljesítését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS