A kiberbűnözés áldozatainak három közös jellemzője

2022. 07. 29., 18:27

Ha kiberbiztonságról van szó, a felhasználók túlnyomó része meg van győződve arról, hogy tökéletes biztonságban van. Ez egyértelműen rossz megközelítés. Többek között pont ez a hozzáállás teszi őket sebezhetővé a számítógépes bűnözők számára és eredményezi azt, hogy évről évre rekordszámú kibertámadás történik világszerte – hívja fel a figyelmet Földesi László, a Systemfarmer elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi egy években átlagosan a felhasználók 44 százalékát érte valamilyen számítógépes támadás; a kiberbűnözés áldozatául esett felhasználók globálisan 172 milliárd dollárt (áldozatonként átlagosan 142 dollárt) és közel 24 órát vesztettek világszerte.

„A kiberbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak nem mindig társulnak a megfelelő magatartásformával. Ha ugyanis erre is ügyelni kellene, az megváltoztatná a felhasználók internetezési rutinját, korábbi berögzült szokásaikat. Ezt kevesen vállalják, pedig eléggé alacsony ár ahhoz képest, amit támadás esetén áldozatként fizet az ember” – mondja Földesi László, Systemfarmer elnök-vezérigazgatója.

A kiberbűnözés áldozatainak három közös jellemzője van:

1. Azt hiszik biztonságban vannak

Azok a felhasználók, akik kiberbűnözés áldozatává váltak, inkább hangoztatni szerették a számítógépes biztonság fontosságát, mintsem, hogy tegyenek is érte. Pedig internetes szokásaik átalakításával nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baj. Érdekes, hogy bár a felhasználók 44 százaléka saját bőrén tapasztalta a kiberbűnözést, 39 százalékuk mégis úgy érzi, hogy képes minden változtatás nélkül megvédeni érzékeny adatait.

2. Több eszközt használnak

Azok a felhasználók, akik több eszközzel is rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel lesznek kiberbűnözés áldozatai. Az áldozatok 37 százaléka rendelkezik okos eszközzel és játékkonzollal egyaránt. A csatlakoztatott otthoni eszközök is jelentős veszélyfaktorok. Ezt fokozott óvatossággal és körültekintéssel hatékonyan lehet kezelni a digitális világban töltött idő során.

3. Mellőzik az új biztonsági technológiákat

A kibertámadást elszenvedettek nagy része nem él az ujjlenyomat azonosítás, az arcfelismerés, a mintapárosítás, a személyes VPN, a hangazonosító vagy a kétfaktoros hitelesítés lehetőségével. Emellett 20 százalékuk ugyanazt a jelszót használja az összes online fiókban, 58 százalékuk pedig legalább egy eszköz vagy fiók jelszavát megosztotta másokkal. Ezek hatalmas hibák, ne kövessük el őket!

„Fontos, hogy az élet minden területén – így internethasználat közben – is tudatosak legyük. Folyamatosan frissítsük ismereteinek, hiszen a digitális transzformáció korában rendkívül gyorsan mennek végbe változások. A kibertámadások megelőzése részben saját felelősségünk is, így fokozott figyelmet kell tanúsítanunk a saját biztonságunk érdekében” – hangsúlyozza Földesi László.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS