Nukleáris környezetekhez fejlesztettek robotkezet

Nukleáris környezetekhez fejlesztettek robotkezet
2023. 06. 01., 18:41

Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.

A két technológiai vállalat az Atkins által szabadalmaztatott munkára építi a projektet, és a végső cél hatékonyan együttműködni képes robotok szállítása a nukleáris ágazat számára. A közös megoldásuk az eredetileg egészségügyi robotikai alkalmazásokra szakosodott COVVI bionikus kezének adaptálása, hogy a humán kézügyességgel akár ipari robotokat is felruházhassanak. Utóbbi cég küldetése eredetileg teljesen más, hiszen a COVVI felső végtaghiánnyal küzdő, kifejezetten ilyen fogyatékkal élő emberek számára fejleszt eszközöket. Az új termék ugyanakkor egy humán kézügyességgel rendelkező szerszámgép kifejlesztése, robotkarok végződéseként. Ez a megoldás lehetővé tenné például nukleáris létesítményekben dolgozó szakembereknek, hogy a veszélyes környezetekben szükséges manipulálásokat távolról végezzék el - még olyan esetekben is, amikor nagyfokú precizitásra, tűpontos megfogásra és kézmozdulatokra van szükség. 

A bionikus kéz kifogástalanul beépíthető az Atkins nukleáris ágazatban alkalmazott kooperatív robotikai megoldásaiba, így többek között alkalmas a nukleáris anyagok és hulladékok kezeléséhez szükséges kényes műveletek elvégzésére. Az Atkins szerint a távvezérlés csökkenti az emberi jelenlét szükségességét a veszélyes üzemterületeken, mégis lehetővé teszi, hogy az ún. „kesztyűsbox” műveleteket (zárt tartályban történő manuális feladatellátásokat) akár huzamosabb ideig végezhessék a szakértők, egy robotkéz irányításával.

„A robotika hatalmas lehetőségeket rejt magában a nukleáris ágazat számára, és arra számítunk, hogy az elkövetkező évtizedben egyre inkább elterjedt lesz a használata, mivel az iparág a biztonság javítására, a hatékonyság növelésére és az emelkedő szakemberhiány kezelésére törekszik – magyarázta az Atkins anyavállalatánál, az SNC-Lavalinnál dolgozó Sam Stephens. A nukleáris ágazatért felelős digitális részlegvezető sajtóközleményben hozzátette: az együttműködés és a bionikus kéz átkonfigurálása távműködtetésre remekül egyesíti az Atkins nukleáris, digitális és robotikai képességeit a COVVI szakértelmével, illetve világelső protézisével.”

Mint mondta, a közös munka jól példázza, hogy az együttműködés mennyire „kulcsfontosságú az innováció felgyorsításához és olyan új megoldások bevezetéséhez, amelyek gyorsan és költséghatékonyan kezelik egyes ágazatok legnagyobb kihívásait”. Az új robotkéz képes csökkenteni a kockázatot és javítani a termelékenységet azon nukleáris ipari szereplők számára, akik világszerte partnerei az Atkinsnak, ezért a cég „alig várja, hogy megtudja, milyen eredményeket tudnak közösen elérni”.

A két cég nem most kezdi a közös munkát: az elmúlt hat hónap során már együtt dolgoztak a robotkéz integrálásán olyan kooperatív gépekbe, mint a Kinova Gen3 robotkar, amit az Atkins a kesztyűsboxokban történő munkavégzéshez fejlesztett ki. Az Atkins digitális ikert ugyancsak készít, a speciális tevékenységek megtervezésére és – szükség esetén – begyakorlására.

Gábor János

Főoldali kép: COVVI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS