Nukleáris környezetekhez fejlesztettek robotkezet

Nukleáris környezetekhez fejlesztettek robotkezet
2023. 06. 01., 18:41

Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.

A két technológiai vállalat az Atkins által szabadalmaztatott munkára építi a projektet, és a végső cél hatékonyan együttműködni képes robotok szállítása a nukleáris ágazat számára. A közös megoldásuk az eredetileg egészségügyi robotikai alkalmazásokra szakosodott COVVI bionikus kezének adaptálása, hogy a humán kézügyességgel akár ipari robotokat is felruházhassanak. Utóbbi cég küldetése eredetileg teljesen más, hiszen a COVVI felső végtaghiánnyal küzdő, kifejezetten ilyen fogyatékkal élő emberek számára fejleszt eszközöket. Az új termék ugyanakkor egy humán kézügyességgel rendelkező szerszámgép kifejlesztése, robotkarok végződéseként. Ez a megoldás lehetővé tenné például nukleáris létesítményekben dolgozó szakembereknek, hogy a veszélyes környezetekben szükséges manipulálásokat távolról végezzék el - még olyan esetekben is, amikor nagyfokú precizitásra, tűpontos megfogásra és kézmozdulatokra van szükség. 

A bionikus kéz kifogástalanul beépíthető az Atkins nukleáris ágazatban alkalmazott kooperatív robotikai megoldásaiba, így többek között alkalmas a nukleáris anyagok és hulladékok kezeléséhez szükséges kényes műveletek elvégzésére. Az Atkins szerint a távvezérlés csökkenti az emberi jelenlét szükségességét a veszélyes üzemterületeken, mégis lehetővé teszi, hogy az ún. „kesztyűsbox” műveleteket (zárt tartályban történő manuális feladatellátásokat) akár huzamosabb ideig végezhessék a szakértők, egy robotkéz irányításával.

„A robotika hatalmas lehetőségeket rejt magában a nukleáris ágazat számára, és arra számítunk, hogy az elkövetkező évtizedben egyre inkább elterjedt lesz a használata, mivel az iparág a biztonság javítására, a hatékonyság növelésére és az emelkedő szakemberhiány kezelésére törekszik – magyarázta az Atkins anyavállalatánál, az SNC-Lavalinnál dolgozó Sam Stephens. A nukleáris ágazatért felelős digitális részlegvezető sajtóközleményben hozzátette: az együttműködés és a bionikus kéz átkonfigurálása távműködtetésre remekül egyesíti az Atkins nukleáris, digitális és robotikai képességeit a COVVI szakértelmével, illetve világelső protézisével.”

Mint mondta, a közös munka jól példázza, hogy az együttműködés mennyire „kulcsfontosságú az innováció felgyorsításához és olyan új megoldások bevezetéséhez, amelyek gyorsan és költséghatékonyan kezelik egyes ágazatok legnagyobb kihívásait”. Az új robotkéz képes csökkenteni a kockázatot és javítani a termelékenységet azon nukleáris ipari szereplők számára, akik világszerte partnerei az Atkinsnak, ezért a cég „alig várja, hogy megtudja, milyen eredményeket tudnak közösen elérni”.

A két cég nem most kezdi a közös munkát: az elmúlt hat hónap során már együtt dolgoztak a robotkéz integrálásán olyan kooperatív gépekbe, mint a Kinova Gen3 robotkar, amit az Atkins a kesztyűsboxokban történő munkavégzéshez fejlesztett ki. Az Atkins digitális ikert ugyancsak készít, a speciális tevékenységek megtervezésére és – szükség esetén – begyakorlására.

Gábor János

Főoldali kép: COVVI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS