Ilyen robotok mentik meg a csomagkiszállítást

Ilyen robotok mentik meg a csomagkiszállítást
2023. 03. 14., 09:43

Akkor az igény és akkorát fog még nőni pár éven belül, hogy arra már biztosan nincs elég ember – állítja a csomagkezelő robotikai megoldásokra specializálódott Plus One Robotics. Nem véletlen, hogy a cég újabb nagy sikerű befektetői kört zavart le.

A mesterséges intelligencia látást támogató szoftvereket és más fejlett megoldásokat szállító Plus One Robotics bejelentette, hogy 50 millió dolláros finanszírozást kasszírozott a legutóbbi befektetői körében, ami immáron 100 millióra (kb. 36,5 milliárd forintra) emeli a külső forrásból származó finanszírozását. Érdekes, hogy a robotizált csomagkezeléssel is foglalkozó cég nem sokkal azután tudott újabb befektetéseket vonzani, hogy elküldte alkalmazottai tíz százalékát – jegyzi meg a The Robot Report. A Plus One Robotics az új forrásokkal tovább növelheti kapacitását és megoldásai gyors ütemű bevezetését, valamint bővítheti értékesítési és marketingtevékenységét, mind Észak-Amerikában, mind pedig nemzetközi szinten. Ez a bővítés a vállalat csomagküldő, logisztikai és általános áruforgalmi iparágakban meglévő kapcsolataira épül, köztük olyan óriásokkal, mint a FedEx vagy az MSC Industrial.

„A munkaerőhiány keményen sújtja a szállítmányozási iparágat, és a csomagfelvétel a folyamat gyakran figyelmen kívül hagyott, mégis lényeges része – mutatott rá Rory O'Driscoll, az egyik új invesztor, a Scale Venture Partners befektetője. – A csomagkezelési rész automatizálásával a Plus One Robotics gyorsan képes modernizálni egy elavult rendszert, ami már most sem fenntartható. A cég előrelép és élen jár egy 128 milliárd dolláros piacon, olyan alapokkal, amelyek jól bizonyítják az értékét.”

Az e-kereskedelem az amerikai kiskereskedelmi forgalom 19 százalékát fedi le, és 2021-ben körülbelül 20 milliárd csomagot kézbesítettek, csak az Egyesült Államok területén. A szállítás növekedése várhatóan 25 százalékkal fog növekedni a következő öt év során (világméretekben sem várható ennél kisebb arányú bővülés), ami azt eredményezi, hogy a raktárak és elosztóközpontok nemsokára biztosan nem fognak elegendő munkaerővel rendelkezni ahhoz, hogy lépést tartsanak a felmerülő igényekkel.

A kínálati oldalon a raktárak több mint 80 százaléka még ma is manuálisan működik. Mivel a szállítással szemben támasztott követelmények várhatóan növekedni fognak, az USÁ-ban már 2025-ig több mint 1 millióval több munkahelyet kellene betölteni, a rendelkezésre álló munkaerőforrások folyamatos szűkülése ellenére. Ezzel a munkaerőköltségek is jelentős emelkedésnek indulnak, ami beteljesíti a zűrzavart és fenyegetni fogja az ellátási láncok működését, illetve jelentősen akadályozza az e-kereskedelem potenciális növekedését.

„Az e-kereskedelem növekedése óriási nyomást gyakorol a szállítási reakcióképességre és a skálázhatóságra, ami jelentősen súlyosbítja a munkaerő- és kapacitásproblémákat” – mondta Erik Nieves, a Plus One Robotics vezérigazgatója és társalapítója. „Az automatizálás kulcsfontosságú, de az ember megtartása a folyamatban szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az üzletet 24/7-ben, nagyobb sebességgel és kevesebb hibával lehessen működtetni. A folyamatos munkaerőhiány miatt úgy vélem, hogy a tőkeköltségek csökkentése, valamint az automatizálás előfizetéses alapon történő bevezetése érdekében egyre nagyobb arányban fogjuk látni robotikai szolgáltatások (robot-as-a-service: RaaS) alkalmazását. Ez az újfajta finanszírozás (a felhasználó nem vásárolja meg és nem is bérli a robotrendszert, hanem az elvégzett feladatok utáni egységárat fizeti meg – a szerző) segíteni fog a méretek felskálázásában és az RaaS megoldások iránti igények kielégítésében.”

A Plus One Robotics hatékonyságának kulcsa az „ember a hurokban” szoftver, amellyel a távoli vagy helyben dolgozó alkalmazottak bárhonnan felügyelhetnek, egyszerre akár több robotot, így gyorsítva fel a kivételek kezelését, és lehetővé téve a 24/7-es működést. A felhasználók számára rendkívül előnyös megoldást kínálnak, hiszen úgy javulhat több mint 30 százalékkal a válogatási és rendszerezési teljesítmény, hogy közben csökkennek az üzemeltetési költségek.

A Plus One elárulta, hogy a meglévő ügyfelek bővítéseiből és az új telepítésekből származó bevétele évről évre közel háromszoros növekedést mutat, miközben bővíteni tudta az ember a hurokban megoldások és az RaaS-ajánlatok elfogadottságát, mind csomagküldő, mind postai, mind pedig általános áruforgalmi ügyfelei körében. Ez összességében azt jelenti, hogy a Plus One telepített rendszerei már ma is több mint egymillió csomagfelvételt hajtanak végre, naponta.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS