Ilyen robotok mentik meg a csomagkiszállítást

Ilyen robotok mentik meg a csomagkiszállítást
2023. 03. 14., 09:43

Akkor az igény és akkorát fog még nőni pár éven belül, hogy arra már biztosan nincs elég ember – állítja a csomagkezelő robotikai megoldásokra specializálódott Plus One Robotics. Nem véletlen, hogy a cég újabb nagy sikerű befektetői kört zavart le.

A mesterséges intelligencia látást támogató szoftvereket és más fejlett megoldásokat szállító Plus One Robotics bejelentette, hogy 50 millió dolláros finanszírozást kasszírozott a legutóbbi befektetői körében, ami immáron 100 millióra (kb. 36,5 milliárd forintra) emeli a külső forrásból származó finanszírozását. Érdekes, hogy a robotizált csomagkezeléssel is foglalkozó cég nem sokkal azután tudott újabb befektetéseket vonzani, hogy elküldte alkalmazottai tíz százalékát – jegyzi meg a The Robot Report. A Plus One Robotics az új forrásokkal tovább növelheti kapacitását és megoldásai gyors ütemű bevezetését, valamint bővítheti értékesítési és marketingtevékenységét, mind Észak-Amerikában, mind pedig nemzetközi szinten. Ez a bővítés a vállalat csomagküldő, logisztikai és általános áruforgalmi iparágakban meglévő kapcsolataira épül, köztük olyan óriásokkal, mint a FedEx vagy az MSC Industrial.

„A munkaerőhiány keményen sújtja a szállítmányozási iparágat, és a csomagfelvétel a folyamat gyakran figyelmen kívül hagyott, mégis lényeges része – mutatott rá Rory O'Driscoll, az egyik új invesztor, a Scale Venture Partners befektetője. – A csomagkezelési rész automatizálásával a Plus One Robotics gyorsan képes modernizálni egy elavult rendszert, ami már most sem fenntartható. A cég előrelép és élen jár egy 128 milliárd dolláros piacon, olyan alapokkal, amelyek jól bizonyítják az értékét.”

Az e-kereskedelem az amerikai kiskereskedelmi forgalom 19 százalékát fedi le, és 2021-ben körülbelül 20 milliárd csomagot kézbesítettek, csak az Egyesült Államok területén. A szállítás növekedése várhatóan 25 százalékkal fog növekedni a következő öt év során (világméretekben sem várható ennél kisebb arányú bővülés), ami azt eredményezi, hogy a raktárak és elosztóközpontok nemsokára biztosan nem fognak elegendő munkaerővel rendelkezni ahhoz, hogy lépést tartsanak a felmerülő igényekkel.

A kínálati oldalon a raktárak több mint 80 százaléka még ma is manuálisan működik. Mivel a szállítással szemben támasztott követelmények várhatóan növekedni fognak, az USÁ-ban már 2025-ig több mint 1 millióval több munkahelyet kellene betölteni, a rendelkezésre álló munkaerőforrások folyamatos szűkülése ellenére. Ezzel a munkaerőköltségek is jelentős emelkedésnek indulnak, ami beteljesíti a zűrzavart és fenyegetni fogja az ellátási láncok működését, illetve jelentősen akadályozza az e-kereskedelem potenciális növekedését.

„Az e-kereskedelem növekedése óriási nyomást gyakorol a szállítási reakcióképességre és a skálázhatóságra, ami jelentősen súlyosbítja a munkaerő- és kapacitásproblémákat” – mondta Erik Nieves, a Plus One Robotics vezérigazgatója és társalapítója. „Az automatizálás kulcsfontosságú, de az ember megtartása a folyamatban szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az üzletet 24/7-ben, nagyobb sebességgel és kevesebb hibával lehessen működtetni. A folyamatos munkaerőhiány miatt úgy vélem, hogy a tőkeköltségek csökkentése, valamint az automatizálás előfizetéses alapon történő bevezetése érdekében egyre nagyobb arányban fogjuk látni robotikai szolgáltatások (robot-as-a-service: RaaS) alkalmazását. Ez az újfajta finanszírozás (a felhasználó nem vásárolja meg és nem is bérli a robotrendszert, hanem az elvégzett feladatok utáni egységárat fizeti meg – a szerző) segíteni fog a méretek felskálázásában és az RaaS megoldások iránti igények kielégítésében.”

A Plus One Robotics hatékonyságának kulcsa az „ember a hurokban” szoftver, amellyel a távoli vagy helyben dolgozó alkalmazottak bárhonnan felügyelhetnek, egyszerre akár több robotot, így gyorsítva fel a kivételek kezelését, és lehetővé téve a 24/7-es működést. A felhasználók számára rendkívül előnyös megoldást kínálnak, hiszen úgy javulhat több mint 30 százalékkal a válogatási és rendszerezési teljesítmény, hogy közben csökkennek az üzemeltetési költségek.

A Plus One elárulta, hogy a meglévő ügyfelek bővítéseiből és az új telepítésekből származó bevétele évről évre közel háromszoros növekedést mutat, miközben bővíteni tudta az ember a hurokban megoldások és az RaaS-ajánlatok elfogadottságát, mind csomagküldő, mind postai, mind pedig általános áruforgalmi ügyfelei körében. Ez összességében azt jelenti, hogy a Plus One telepített rendszerei már ma is több mint egymillió csomagfelvételt hajtanak végre, naponta.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS