Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor

Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor
2023. 06. 05., 16:13

A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

Az ukrán Efarm.Pro pilóta nélküli megoldást fejlesztett ki a mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére a közelgő vetési szezon előtt. A vállalat mezőgazdasági berendezések, precíziós gazdálkodási rendszerek gyártója és forgalmazója: 2014 óta vezet be új, jövőbe mutató technológiákat a mezőgazdasági ágazatba. Az ukrajnai agrotechnológiai piacon elsősorban traktorokhoz tervez és gyárt önvezető megoldásokat. A vállalat szerint a kelet-ukrajnai katonai akciók következtében a mezőgazdasági területek akár 40 százalékára igaz, hogy robbanószerkezetekkel szennyezett, így a művelésük nem biztonságos.

Az aknamentesítő rendszer egy drónt, egy tűzszerész robotot, egy robotpilótát és egy robbanásbiztos traktort tartalmaz.

A vállalat - állami és nemzetközi megoldás hiányában - kénytelen volt újítani, és a már létező önvezető megoldásokat felhasználva létrehozni egy autonóm traktort, amelyet kifejezetten az ukrán gazdák mezőgazdasági földterületeinek aknamentesítésére lehet használni. A megoldás középpontjában álló navigációs technológia feltalálója Oleksandr Prykhodchenko, a „Gardarika Tres” cég tulajdonosa, az ukrán Future üzleti inkubátor rezidense, egyben az Efarm.Pro startup vezérigazgatója, aki felismerte, mekkora veszéllyel jár a háború az ukrajnai mezőgazdasági ágazat számára. Elhatározta, hogy a meglévő technológiát felhasználva új megoldást hoz létre a mezőgazdasági területek aknamentesítésére, hogy a gazdák biztonsággal visszatérhessenek a munkájukhoz, és újra élelmiszert termelhessenek.

„Az ügyfeleim kritikus problémákról számolnak be: aláaknázott földeken kellene dolgozniuk. Azok alatt, akik a veszély ellenére megkockáztatták, hogy kimennek a földekre, gyakran felrobbantak a munkagépek, és elvesztették eszközeiket vagy akár az életüket is – árulta el Prykhodchenko. – Tekintettel arra, hogy az ENSZ Ukrajnát nevezi meg a leginkább aknaszennyezett országként a világon, a gazdáknak akár éveket kellene várniuk arra, hogy sorra kerüljenek és valaki megtisztíts a a több száz és több ezer hektárnyi földjüket. Nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van alternatív, biztonságos aknamentesítésre.”

Az Efarm.Pro megoldása három szinten biztosítja a területek felmérését és a veszélyes tárgyak ártalmatlanítását: drónnal, aknamentesítő robottal és autonóm traktorral. A területet először egy speciális érzékelőkkel ellátott drón pásztázza körbe: ez az eszköz képes rá, hogy a robbanóanyagokat akár 1 méteres mélységben is érzékelje, majd georeferenciával továbbítsa a robbanóeszközök helyének pontos koordinátáit. Az aknákat ezután képzett szakemberek irányításával robotok semlegesítik. Ha ez megvan,

egy távirányítású, vontatott védelmi rendszerrel ellátott traktor megy a mezőre, hogy feldolgozza a felső talajréteget, garantálva ezzel a biztonságot a későbbi agrár műveletekhez.

A traktor autonóm üzemmódban, kezelő nélkül dolgozik, így megelőzhetők a további sérülések és tragédiák. A berendezés olyan védőfelszereléssel is el van látva, ami a bányavontató elvén működik. Végeredményben ez az eljárás garantálja, hogy semmilyen veszélyes anyag ne maradjon a talajban. A rendszer lehetővé teszi az automatikus munkát, nagy területeken is két centiméteres pontossággal – adott útvonal mentén. Az esetleges robbanások ellen páncéllemezekkel burkolt traktor 5 km/h sebességgel dolgozik, és a vállalat szerint

egy 10 órás munkanap alatt 20 hektárnyi területet képes mentesíteni az aknáktól vagy más rögtönzött robbanószerkezetektől.

Gábor János

Képek: Efarm.pro

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS