A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője

A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője
2023. 02. 01., 20:35

Az amerikai Machina Labs elsősorban honvédelmi eszközök gyártásában jeleskedik: modern megoldásai szabadon méretezhető fémlemeztermékek előállítását gyorsítják fel.

A Machina Labs fejlett fémlemeztermékei mostantól a Lockheed Martin Ventures közvetlen finanszírozásával készülhetnek, mivel a gigavállalat kockázatkihelyező ága 21,8 millió dolláros befektetést hajtott végre a robottechnológiával dolgozó cégben. A The Robot Report tudósítása szerint a Machina Labs saját növekedésének gyorsítására fogja használni az új forrásokat, amelyekből elsősorban kutatás-fejlesztésre, valamint a termelési folyamatok és a kohászat kapacitásnövelésére szeretne nagyobb összegeket fordítani.

„A Machina Labsnál a jövő gyárát építjük” – mondta Edward Mehr társalapító-vezérigazgató, aki sokféle formatervezés és fizikai termék igény szerinti, szabadon skálázható előállítását vizionálja. A Lockheed Martin befektetésével a Roboforming fémlemezhajlító technológiát szeretnék magasabb szintre fejleszteni, hogy hatékonyabban szolgálhassák ki a védelmi szektor szükségleteit, sőt, versenyelőnyhöz juttassák az Egyesült Államokat, a nemzetbiztonsági és védelmi termékek fejlesztésében.

A Machina Labs robotjai AI-vezérelt szenzorok sorát használják az adatok összegyűjtésére és a fémlemezek megmunkálására, aminek a végén finoman formázott alkatrészek készülnek. A legnagyobb előnyt a digitális ikrek jelentik: a vállalat minden egyes darabnak elkészíti a virtuális mását, ami tartalmazza az összes lényeges folyamatinformációt. A fém alkatrészeket elsősorban autó-, nehézgép-, építő- és repülőgépipari, valamint honvédelmi és elektronikai ágazatok számára készítik.

A cég módszerei gyakorlatilag egyedi módon, szinte láthatatlanul emelik új szintre az évszázados feldolgozóipar rugalmasságát és mozgékonyságát. Feloldják a gyors iteráció lehetőségét és javítják a tervezési ciklust, azáltal, hogy a gyártási platformon a robotika és a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait ötvözik, így a nagyszerű ötletek gyorsan és megfizethető módon válnak valósággá.

A grandiózus robotkarokkal történő formázás párját ritkító megoldás a nehézfémmegmunkálásban. A Machina Lab anyag- és geometria-agnosztikus technológiája valóban messze túlmutat a hagyományos lemezformázási metódusokon. A robotjaikkal végzett tervezés-megformázás-legyártás időtartama 50 hétről néhány órára rövidíti egy első alkatrész fizikai megvalósulását, ráadásul kiküszöböli maguknak a szerszámoknak a tervezési és gyártási költségeit, amelyek a megszokott módszerekkel akár egymillió dollárt is felemésztenek.

A most együttműködésre lépő vállalatok minden bizonnyal honvédelmi beruházások közös kivitelezői lesznek, hiszen a 2019-ben alapított Machina Labs partnere hosszú ideje a világ egyik legnagyobb hadiipari beszállítója. A Lockheed Matin repülőgépei, honvédelmi technológiái és például információbiztonsági eszközei elsősorban az amerikai hadsereg számára készülnek, így általában vezeti az amerikai szövetségi kormány legnagyobb beszállítóinak toplistáját és egyedül lefedi a Pentagon összes kifizetett támogatásának kb. tíz százalékát. A Lockheed éves bevételének kb. fele származik az USA Védelmi Minisztériumától, de beszállítója az Energiaügyi Minisztériumnak és a NASA-nak is.

Gábor János

Fotó: Machina Labs

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS