A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője

A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője
2023. 02. 01., 20:35

Az amerikai Machina Labs elsősorban honvédelmi eszközök gyártásában jeleskedik: modern megoldásai szabadon méretezhető fémlemeztermékek előállítását gyorsítják fel.

A Machina Labs fejlett fémlemeztermékei mostantól a Lockheed Martin Ventures közvetlen finanszírozásával készülhetnek, mivel a gigavállalat kockázatkihelyező ága 21,8 millió dolláros befektetést hajtott végre a robottechnológiával dolgozó cégben. A The Robot Report tudósítása szerint a Machina Labs saját növekedésének gyorsítására fogja használni az új forrásokat, amelyekből elsősorban kutatás-fejlesztésre, valamint a termelési folyamatok és a kohászat kapacitásnövelésére szeretne nagyobb összegeket fordítani.

„A Machina Labsnál a jövő gyárát építjük” – mondta Edward Mehr társalapító-vezérigazgató, aki sokféle formatervezés és fizikai termék igény szerinti, szabadon skálázható előállítását vizionálja. A Lockheed Martin befektetésével a Roboforming fémlemezhajlító technológiát szeretnék magasabb szintre fejleszteni, hogy hatékonyabban szolgálhassák ki a védelmi szektor szükségleteit, sőt, versenyelőnyhöz juttassák az Egyesült Államokat, a nemzetbiztonsági és védelmi termékek fejlesztésében.

A Machina Labs robotjai AI-vezérelt szenzorok sorát használják az adatok összegyűjtésére és a fémlemezek megmunkálására, aminek a végén finoman formázott alkatrészek készülnek. A legnagyobb előnyt a digitális ikrek jelentik: a vállalat minden egyes darabnak elkészíti a virtuális mását, ami tartalmazza az összes lényeges folyamatinformációt. A fém alkatrészeket elsősorban autó-, nehézgép-, építő- és repülőgépipari, valamint honvédelmi és elektronikai ágazatok számára készítik.

A cég módszerei gyakorlatilag egyedi módon, szinte láthatatlanul emelik új szintre az évszázados feldolgozóipar rugalmasságát és mozgékonyságát. Feloldják a gyors iteráció lehetőségét és javítják a tervezési ciklust, azáltal, hogy a gyártási platformon a robotika és a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait ötvözik, így a nagyszerű ötletek gyorsan és megfizethető módon válnak valósággá.

A grandiózus robotkarokkal történő formázás párját ritkító megoldás a nehézfémmegmunkálásban. A Machina Lab anyag- és geometria-agnosztikus technológiája valóban messze túlmutat a hagyományos lemezformázási metódusokon. A robotjaikkal végzett tervezés-megformázás-legyártás időtartama 50 hétről néhány órára rövidíti egy első alkatrész fizikai megvalósulását, ráadásul kiküszöböli maguknak a szerszámoknak a tervezési és gyártási költségeit, amelyek a megszokott módszerekkel akár egymillió dollárt is felemésztenek.

A most együttműködésre lépő vállalatok minden bizonnyal honvédelmi beruházások közös kivitelezői lesznek, hiszen a 2019-ben alapított Machina Labs partnere hosszú ideje a világ egyik legnagyobb hadiipari beszállítója. A Lockheed Matin repülőgépei, honvédelmi technológiái és például információbiztonsági eszközei elsősorban az amerikai hadsereg számára készülnek, így általában vezeti az amerikai szövetségi kormány legnagyobb beszállítóinak toplistáját és egyedül lefedi a Pentagon összes kifizetett támogatásának kb. tíz százalékát. A Lockheed éves bevételének kb. fele származik az USA Védelmi Minisztériumától, de beszállítója az Energiaügyi Minisztériumnak és a NASA-nak is.

Gábor János

Fotó: Machina Labs

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS