A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője

A Lockheed Martin a robotikai lemezgyártó legújabb befektetője
2023. 02. 01., 20:35

Az amerikai Machina Labs elsősorban honvédelmi eszközök gyártásában jeleskedik: modern megoldásai szabadon méretezhető fémlemeztermékek előállítását gyorsítják fel.

A Machina Labs fejlett fémlemeztermékei mostantól a Lockheed Martin Ventures közvetlen finanszírozásával készülhetnek, mivel a gigavállalat kockázatkihelyező ága 21,8 millió dolláros befektetést hajtott végre a robottechnológiával dolgozó cégben. A The Robot Report tudósítása szerint a Machina Labs saját növekedésének gyorsítására fogja használni az új forrásokat, amelyekből elsősorban kutatás-fejlesztésre, valamint a termelési folyamatok és a kohászat kapacitásnövelésére szeretne nagyobb összegeket fordítani.

„A Machina Labsnál a jövő gyárát építjük” – mondta Edward Mehr társalapító-vezérigazgató, aki sokféle formatervezés és fizikai termék igény szerinti, szabadon skálázható előállítását vizionálja. A Lockheed Martin befektetésével a Roboforming fémlemezhajlító technológiát szeretnék magasabb szintre fejleszteni, hogy hatékonyabban szolgálhassák ki a védelmi szektor szükségleteit, sőt, versenyelőnyhöz juttassák az Egyesült Államokat, a nemzetbiztonsági és védelmi termékek fejlesztésében.

A Machina Labs robotjai AI-vezérelt szenzorok sorát használják az adatok összegyűjtésére és a fémlemezek megmunkálására, aminek a végén finoman formázott alkatrészek készülnek. A legnagyobb előnyt a digitális ikrek jelentik: a vállalat minden egyes darabnak elkészíti a virtuális mását, ami tartalmazza az összes lényeges folyamatinformációt. A fém alkatrészeket elsősorban autó-, nehézgép-, építő- és repülőgépipari, valamint honvédelmi és elektronikai ágazatok számára készítik.

A cég módszerei gyakorlatilag egyedi módon, szinte láthatatlanul emelik új szintre az évszázados feldolgozóipar rugalmasságát és mozgékonyságát. Feloldják a gyors iteráció lehetőségét és javítják a tervezési ciklust, azáltal, hogy a gyártási platformon a robotika és a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait ötvözik, így a nagyszerű ötletek gyorsan és megfizethető módon válnak valósággá.

A grandiózus robotkarokkal történő formázás párját ritkító megoldás a nehézfémmegmunkálásban. A Machina Lab anyag- és geometria-agnosztikus technológiája valóban messze túlmutat a hagyományos lemezformázási metódusokon. A robotjaikkal végzett tervezés-megformázás-legyártás időtartama 50 hétről néhány órára rövidíti egy első alkatrész fizikai megvalósulását, ráadásul kiküszöböli maguknak a szerszámoknak a tervezési és gyártási költségeit, amelyek a megszokott módszerekkel akár egymillió dollárt is felemésztenek.

A most együttműködésre lépő vállalatok minden bizonnyal honvédelmi beruházások közös kivitelezői lesznek, hiszen a 2019-ben alapított Machina Labs partnere hosszú ideje a világ egyik legnagyobb hadiipari beszállítója. A Lockheed Matin repülőgépei, honvédelmi technológiái és például információbiztonsági eszközei elsősorban az amerikai hadsereg számára készülnek, így általában vezeti az amerikai szövetségi kormány legnagyobb beszállítóinak toplistáját és egyedül lefedi a Pentagon összes kifizetett támogatásának kb. tíz százalékát. A Lockheed éves bevételének kb. fele származik az USA Védelmi Minisztériumától, de beszállítója az Energiaügyi Minisztériumnak és a NASA-nak is.

Gábor János

Fotó: Machina Labs

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS