Vészharangot kongatnak a madárinfluenza miatt Romániában

2020. 01. 20., 15:15

A növekvő hús- és tojásbehozatal miatt egyre súlyosabb gondokkal szembesülő román baromfiágazatra újabb csapást mérhet a madárinfluenza. Az ország valamennyi megyéjében riadóztatták az állategészségügyi hatóságokat.

Romániában először 2005-ben mutatták ki a madárinfluenzát egy Tulcea megyei településén. Az utóbbi 25 évben két alkalommal is hatalmas károkat okozott az ország déli régióiban, valamint a Brassó megyei húscsirke- és tojótyúkfarmokon – írja a Krónika.

A romániai baromfiágazatot igen nehéz gazdasági helyzetben éri az újabb csapás. Az Európai Unió piacán szárnyashúsból túltermelés van, amit súlyosbít Ukrajna helyzete: a Kijev és Brüsszel között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény értelmében az ukrán baromfivágóhidak lehetőséget kaptak évente 50 ezer tonna csirkemell vámmentes exportjára az EU országaiba. Mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek szerint ennek a húsmennyiségnek mintegy 25 százaléka érkezik Romániába.

Sikó-Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint „a szinérváraljai madárinfluenza-góc­pont megjelenése miatt az országos központ minden megye állategészségügyi hatóságát riadóztatta. Az állatorvosok tudják a teendőiket: megkülönböztetett figyelemmel kell követnünk a baromfitelepeket, illetve a háztáji gazdaságok tulajdonosait arra figyelmeztettük, hogy minden baromfielhullást azonnal jelentsenek a körzeti állatorvosnak”.

Minden érintett megyében a prefektus felügyelete alatt bizottság jön létre a helyi önkormányzatok, illetve az állategészségügyi hatóság részvételével. A termelő viszonylag rövid idő alatt hozzájut a pénzbeli kártérítéshez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.