Versenyben nő a fizetés az inflációval Romániában

2019. 02. 25., 10:15

Nő az átlagbér, de nőnek az árak is Romániában – derült ki az Országos Statisztikai Intézet által nyilvánosságra hozott adatsorokból. Csaknem 3 000 lejre emelkedett decemberben az országos nettó átlagbér Romániában.

A legnagyobb fizetéseket változatlanul az IT-szektorban folyósítják Romániában, ahol a nettó átlagbér majdnem 7000 lej. A legkevesebbet, átlagosan 1657 lejt pedig a vendéglátásban dolgozók vitték haza – írja a Krónika.

Bakos Levente közgazdász szerint a statisztikai adatok is jól mutatják, hogy a román kormánynak vesszőparipája a bérek számszerű növekedése, mert ezt nagyon jól lehet kommunikálni. A kérdés az, hogy nőtt-e, s ha igen, mennyivel a vásárlóereje a pluszban keresett pénznek. A válasz: valószínűleg nem.

Románia más gazdasági mutatói ugyanis jelentősen romlottak, vagy romlófélben vannak: ezt mutatja a lej-euró árfolyam helyzete, illetve az inflációs mutatók is. „Ha ezeket a kormány nem tudja kordában tartani, hiába viszünk több pénzt haza” – magyarázza Bakos Levente.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS