Vendéglátósok nem vehetnek fel hitelt Szerbiában

2021. 09. 07., 09:45

Ősz elején egyre több szerbiai polgár fordul a bankokhoz, hogy hitelhez juthasson. A banki tisztviselők szerint ezek a kölcsönök általában kisebbek, leggyakrabban 1000 euróról, illetve ennek az összegnek a két-háromszorosáról van szó.

A legégetőbb kritérium, hogy a hitelért folyamodó nem ténykedhet kockázatos gazdasági területen. Ezek közé tartozik a vendéglátóipar, az idegenforgalom, nemzetközi közlekedés, gépjárműipar, autókölcsönzés. Ez az úgynevezett feketelista, ami bankról bankra eltérő lehet – írja a Magyar Szó.

Néhány banknál az is elég, ha a hitel felvételéhez szükséges állandó munkaviszony mindössze három hónapja tart, valahol viszont elvárják a hat hónapos, illetve akár az egyéves munkaviszonyt is. A hitelt felvenni kívánó fizetésének a bankszámlára kell érkeznie, a borítékos juttatást nem ismerik el. A hitelező azt sem díjazza, ha kölcsönhöz folyamodóról olyan adatokra bukkannak, amelyek szerint már több alkalommal késve törlesztett.

A kamat nagysága bankonként változik, 8 és 12 százalék között mozog. Ha a kliens 100 ezer dináros hitelhez folyamodik, akkor ezt 12 hónapon át törleszti, 10 százalékos kamatlábbal, a havi törlesztésének értéke 8791 dinár. A végösszeg egy ekkora nagyságú hitelnél 105 499 dinár.

Azok az ügyfelek, akik az online kölcsönt választják, 2000 dinárral olcsóbban jönnek ki. Nekik egy 100 ezres hitel 103 ezer dinárba kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS