Vannak, akik tartanak az állam gazdasági csomagjától Szerbiában

2020. 04. 27., 14:30

Már benyújthatják kérelmeiket a kis- és nagyvállalkozók Szerbiában a gazdaságserkentő intézkedéscsomag igénylésére.

A szerb kormány által meghatározott 5,1 milliárd euró (608,3 milliárd dinár) értékű támogatás a koronavírus negatív gazdasági hatásait hivatott csillapítani – írja a Magyar Szó.

A nehéz időket megélő vállalkozóknak az Adóhivatalhoz kell fordulniuk a kérelmeikkel, a kedvezményeket mindenki igénybe veheti, aki március 15-étől nem bocsájtotta el foglalkoztatottjainak több mint 10 százalékát.

A segítség sok vállalkozónak mentőövként szolgál a jelenlegi körülmények között. Nagy Árpád, a zentai Gross ABC papír- és könyvkereskedés, számítógépek javításával és eladásával foglalkozó üzlete egyik vezetőjének elmondása szerint az érvényben lévő korlátozások komoly gazdasági ütéseket mérnek a cégekre.

„Az intézkedéscsomag nekünk is sokat számít. Korántsem mindegy, mekkora veszteséget halmoz fel a vállalat, legalább a pozitív számlaegyenleg megtartására törekszünk. Mi már igényeltük a támogatást, az adókedvezményekre és a minimálbérre vonatkozó lehetőségekkel is élünk, a felkínált kedvezményes hitel lehetőségére viszont nem tartunk igényt – mondta Nagy Árpád.

A gazdaságélénkítő intézkedéscsomag mentőövként szolgál sok vállalkozó számára, de olyanok is akadtak, akik nem igénylik. Egyesek előre félnek a következményektől, mások bizalmatlanok az állami intézkedéssel szemben, de olyan cégek is vannak, amelyek annyira stabilan állnak, hogy nincs rá szükségük.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS