Választási költségvetés készült Szlovákiában?

2019. 12. 08., 11:30

A szlovák parlament által elfogadott 2020-as állami költségvetésre az elemzők szerint erősen rányomja a bélyegét a tény, hogy jövőre parlamenti választás lesz.

A szlovák kormánypártok az utolsó pillanatban több olyan szociális intézkedést is belecsempésztek a pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetési tervezetbe, amelyek a tervezettnél is nagyobb lyukat üthetnek a jövő évi büdzsén – írja az Új Szó.

Az állami költségvetés azzal számol, hogy az idei 0,68 százalék után jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,49 százalékát teheti ki az államháztartás hiánya, miközben az eredeti tervek szerint már idén kiegyenlített költségvetéssel kellett volna zárnunk az évet.

Az elemzők szerint azonban épp az eltúlzott szociális intézkedések miatt a félszázalékos deficit is csak vágyálomnak számít. A pénzügy is érzékeli a problémát, ezért a kiadások terén felső határt szeretne megszabni.

Jövőre nagyobb összeggel gazdálkodhat a munkaügyi tárca és az egészségügyre is több pénz jut. A pénzügyminiszter szerint ez utóbbiban azonban jelentős tartalékok vannak. „A pénzek hatékony felhasználásával az egészségügyben akár 300–400 millió eurót is meg lehetne takarítani. Az ágazatban elegendő pénz van, csak hatékonyabban kellene felhasználni.”

Az ellenzéki pártok szerint Szlovákiának az is jobb megoldás lett volna, ha a jövő évnek ideiglenes költségvetéssel vágtak volna neki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS