Választási költségvetés készült Szlovákiában?

2019. 12. 08., 11:30

A szlovák parlament által elfogadott 2020-as állami költségvetésre az elemzők szerint erősen rányomja a bélyegét a tény, hogy jövőre parlamenti választás lesz.

A szlovák kormánypártok az utolsó pillanatban több olyan szociális intézkedést is belecsempésztek a pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetési tervezetbe, amelyek a tervezettnél is nagyobb lyukat üthetnek a jövő évi büdzsén – írja az Új Szó.

Az állami költségvetés azzal számol, hogy az idei 0,68 százalék után jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,49 százalékát teheti ki az államháztartás hiánya, miközben az eredeti tervek szerint már idén kiegyenlített költségvetéssel kellett volna zárnunk az évet.

Az elemzők szerint azonban épp az eltúlzott szociális intézkedések miatt a félszázalékos deficit is csak vágyálomnak számít. A pénzügy is érzékeli a problémát, ezért a kiadások terén felső határt szeretne megszabni.

Jövőre nagyobb összeggel gazdálkodhat a munkaügyi tárca és az egészségügyre is több pénz jut. A pénzügyminiszter szerint ez utóbbiban azonban jelentős tartalékok vannak. „A pénzek hatékony felhasználásával az egészségügyben akár 300–400 millió eurót is meg lehetne takarítani. Az ágazatban elegendő pénz van, csak hatékonyabban kellene felhasználni.”

Az ellenzéki pártok szerint Szlovákiának az is jobb megoldás lett volna, ha a jövő évnek ideiglenes költségvetéssel vágtak volna neki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS