Választási költségvetés készült Szlovákiában?

2019. 12. 08., 11:30

A szlovák parlament által elfogadott 2020-as állami költségvetésre az elemzők szerint erősen rányomja a bélyegét a tény, hogy jövőre parlamenti választás lesz.

A szlovák kormánypártok az utolsó pillanatban több olyan szociális intézkedést is belecsempésztek a pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetési tervezetbe, amelyek a tervezettnél is nagyobb lyukat üthetnek a jövő évi büdzsén – írja az Új Szó.

Az állami költségvetés azzal számol, hogy az idei 0,68 százalék után jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,49 százalékát teheti ki az államháztartás hiánya, miközben az eredeti tervek szerint már idén kiegyenlített költségvetéssel kellett volna zárnunk az évet.

Az elemzők szerint azonban épp az eltúlzott szociális intézkedések miatt a félszázalékos deficit is csak vágyálomnak számít. A pénzügy is érzékeli a problémát, ezért a kiadások terén felső határt szeretne megszabni.

Jövőre nagyobb összeggel gazdálkodhat a munkaügyi tárca és az egészségügyre is több pénz jut. A pénzügyminiszter szerint ez utóbbiban azonban jelentős tartalékok vannak. „A pénzek hatékony felhasználásával az egészségügyben akár 300–400 millió eurót is meg lehetne takarítani. Az ágazatban elegendő pénz van, csak hatékonyabban kellene felhasználni.”

Az ellenzéki pártok szerint Szlovákiának az is jobb megoldás lett volna, ha a jövő évnek ideiglenes költségvetéssel vágtak volna neki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS