Választási években több az erdészeti feljelentés Romániában

2020. 08. 19., 11:30

Az idei év első felében több mint ezer bűnvádi eljárást kezdeményeztek törvénytelen fakitermelés miatt Romániában – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A román környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium szerint 2020 első hat hónapjában a tárca fennhatósága alá tartozó ellen­őrző hatóságok 1100 bűnvádi eljárást indítottak, ezek 95 százalékát, 1052 eljárást a törvénytelen fakivágás miatt – írja a Krónika.

Ebben az időszakban 106 ezer ellenőrzést végeztek. Ezek nyomán a legtöbb bűncselekményt Brassó, Kolozs, Bákó, Kovászna és Temes megyében göngyölítették fel. Costel Alexe tárcavezető reméli, hogy az ügyészek minél hamarabb vádat emelnek ezekben az ügyekben, mert szükség van elrettentő példákra.

A miniszter szerint több módszert bevetnek a törvénytelen fakitermelés csökkentésére. Ezek közül egyik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) gyakorlatba ültetése, a másik pedig a szigorú büntetések.

Nagy Dánielnek, a brassói területi erdészeti és vadászati felügyelőség aligazgatójának az a sokéves tapasztalata, hogy választási években megszaporodnak az erdészeti feljelentések. Ez idén is így történt, viszont ezek közül sok a megalapozatlan vagy olyan, ami csak közlekedési szempontból minősül kihágásnak, például a megengedettnél több fát rakodnak egy teherautóra, de azt nem törvénytelenül vágták ki.

Nagy Dániel felhívta a figyelmet, az erdészeti felügyelőségeknél nincs elég szakember, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS