Választási években több az erdészeti feljelentés Romániában

2020. 08. 19., 11:30

Az idei év első felében több mint ezer bűnvádi eljárást kezdeményeztek törvénytelen fakitermelés miatt Romániában – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A román környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium szerint 2020 első hat hónapjában a tárca fennhatósága alá tartozó ellen­őrző hatóságok 1100 bűnvádi eljárást indítottak, ezek 95 százalékát, 1052 eljárást a törvénytelen fakivágás miatt – írja a Krónika.

Ebben az időszakban 106 ezer ellenőrzést végeztek. Ezek nyomán a legtöbb bűncselekményt Brassó, Kolozs, Bákó, Kovászna és Temes megyében göngyölítették fel. Costel Alexe tárcavezető reméli, hogy az ügyészek minél hamarabb vádat emelnek ezekben az ügyekben, mert szükség van elrettentő példákra.

A miniszter szerint több módszert bevetnek a törvénytelen fakitermelés csökkentésére. Ezek közül egyik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) gyakorlatba ültetése, a másik pedig a szigorú büntetések.

Nagy Dánielnek, a brassói területi erdészeti és vadászati felügyelőség aligazgatójának az a sokéves tapasztalata, hogy választási években megszaporodnak az erdészeti feljelentések. Ez idén is így történt, viszont ezek közül sok a megalapozatlan vagy olyan, ami csak közlekedési szempontból minősül kihágásnak, például a megengedettnél több fát rakodnak egy teherautóra, de azt nem törvénytelenül vágták ki.

Nagy Dániel felhívta a figyelmet, az erdészeti felügyelőségeknél nincs elég szakember, hogy hatékonyan végezhessék a munkájukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS