Üres bőröndökkel demonstráltak a segítségre váró idegenvezetők Szerbiában

2020. 08. 28., 14:30

Szerbia négy városában szerveztek békés sétákat a turisztikai ügynökségek. Az állam segítségét kérik a munkahelyek megtartásához.

A 10 perc a turizmusért – őrizzük meg az idegenforgalmat! elnevezésű megmozdulás keretében több mint ezer idegenvezető sétált Belgrád, Újvidék, Niš és Kragujevac utcáin – írja a Magyar Szó.

A békés felvonulással a turisztikai ügynökségek fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy öt hónapja több mint 90 százalékos veszteséggel dolgoznak, aminek következtében már nem tudják fenntartani az alkalmazottjaik munkahelyeit.

Újvidéken több mint 150 idegenvezető gyűlt össze a Duna-parti sétányon, üres bőröndöket húzva maguk után bemutatták, hogy miért szeretik a foglalkozásukat: a csoportoknak egy-egy idegenvezető ismertette többek között a Vajdasági Múzeumot, de hallhatták a Duna park és Újvidék első nyomdájának történetét is.

Az idegenevezetők az illetékes minisztériumhoz intézett levelükben hangsúlyozzák, hogy a járvány kitörése után az állam számos gazdasági ágazat fennmaradását támogatta, de az elsőként érintett idegenforgalom a mai napig nem jutott közvetlen támogatáshoz. Kérelmeik között szerepel, hogy az állam biztosítsa számukra a bruttó minimálbér kifizetését a következő hat hónapban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS