Újabb tárgyalásra várnak a kormánnyal a szabadúszók Szerbiában

2021. 01. 21., 14:00

Egyelőre nem született megoldás a külföldre dolgozó szerb állampolgárok adókötelezettségeinek teljesítéséről – közölte a Dolgozók Egyesülete, miután tárgyalt a szerb kormány képviselőivel.

Az egyesület szakembereit Ana Brnabić kormányfő fogadta, a megbeszélésen Siniša Mali pénzügyminiszter és Dragana Marković, az Adóigazgatóság igazgatója is részt vett – írja a Magyar Szó.

A szabadúszók a múlt pénteken tüntetést szerveztek Belgrádban. Az adóhivatal ugyanis tavaly év végén a 2001-ben érvénybe lépett, adók és járulékok megfizettetéséről szóló törvény alapján küldte ki a behajtásokat a külföldről érkező jövedelmekre. Ennek értelmében hat évre visszamenőleg felszámolták a kamatokat is, így jelenleg is tetemes összegekkel terhelnek csaknem 100 ezer külföldi jövedelemmel rendelkező szerb állampolgárt.

A szabadúszók képviseletét az Interneten Dolgozók Egyesülete vállalta fel, a végzések kiküldését követően sürgős találkozást kértek az illetékes állami szervekkel.

A tárgyaláson abban egyeztek meg, hogy pontosan meghatározzák az interneten dolgozók azon csoportját, amely megkapta, és amely még várja a visszamenőleg felszámolt adóról szóló határozatokat. Ez ugyanis az alapja annak, hogy megfelelő megoldást találjanak a szabadúszók helyzetére.

A kormány készen áll a probléma megoldására, de nem engedheti meg az állam adórendszerének összeomlását – mondta a megbeszélésen Brnabić. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2018-ban az állami vezetés megkönnyítette a cégalapítást a fiatalok számára azzal, hogy az első üzleti évben adómentességet kaptak az említettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS