Újabb tárgyalásra várnak a kormánnyal a szabadúszók Szerbiában

2021. 01. 21., 14:00

Egyelőre nem született megoldás a külföldre dolgozó szerb állampolgárok adókötelezettségeinek teljesítéséről – közölte a Dolgozók Egyesülete, miután tárgyalt a szerb kormány képviselőivel.

Az egyesület szakembereit Ana Brnabić kormányfő fogadta, a megbeszélésen Siniša Mali pénzügyminiszter és Dragana Marković, az Adóigazgatóság igazgatója is részt vett – írja a Magyar Szó.

A szabadúszók a múlt pénteken tüntetést szerveztek Belgrádban. Az adóhivatal ugyanis tavaly év végén a 2001-ben érvénybe lépett, adók és járulékok megfizettetéséről szóló törvény alapján küldte ki a behajtásokat a külföldről érkező jövedelmekre. Ennek értelmében hat évre visszamenőleg felszámolták a kamatokat is, így jelenleg is tetemes összegekkel terhelnek csaknem 100 ezer külföldi jövedelemmel rendelkező szerb állampolgárt.

A szabadúszók képviseletét az Interneten Dolgozók Egyesülete vállalta fel, a végzések kiküldését követően sürgős találkozást kértek az illetékes állami szervekkel.

A tárgyaláson abban egyeztek meg, hogy pontosan meghatározzák az interneten dolgozók azon csoportját, amely megkapta, és amely még várja a visszamenőleg felszámolt adóról szóló határozatokat. Ez ugyanis az alapja annak, hogy megfelelő megoldást találjanak a szabadúszók helyzetére.

A kormány készen áll a probléma megoldására, de nem engedheti meg az állam adórendszerének összeomlását – mondta a megbeszélésen Brnabić. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2018-ban az állami vezetés megkönnyítette a cégalapítást a fiatalok számára azzal, hogy az első üzleti évben adómentességet kaptak az említettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS