Túlbürokratizált jogi környezetben is nagy a cégalapítási kedv Szlovákiában

2019. 08. 08., 12:30

A szlovákiai vállalkozók ugyan továbbra is elégedetlenek az ország vállalkozói környezetével, a Bisnode Slovensko tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint azonban ez a cégalapítási kedven nem látszik meg.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) a napokban tette közzé, hogy az idei első félévben tovább romlott a vállalkozó környezet Szlovákiában – írja az Új Szó.

A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe a 2006-ban elért 126,5 pontos csúcshoz képest mára 43 pont alá süllyedt. Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója szerint a legtöbb gondot a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet jelenti.

A problémák ellenére a vállalkozói kedv nem csökken. „A tavalyi év második felében több jel is arra utalt, hogy a cégalapítási kedv Szlovákiában egyre visszafogottabb lesz. Az idei adatok azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a

A Bisnode felmérése szerint az idei első félévben 11 401 új társaságot – 11 298 kft.-t és 103 részvénytársaságot – hoztak létre Szlovákiában. „Ez az elmúlt négy év legjobb eredménye” – mondta Petra Štěpánová, a tanácsadó cég elemzője. 2016 első felében az újonnan alapított cégek száma még alig haladta meg a 10 300-at, és a tavalyi év első feléhez képest is több mint 300-zal több új társaság jött létre idén.

Az idei első félév végén 282 640 céget regisztráltak Szlovákiában. A legtöbb új céget Pozsony megyében alapították, csaknem 3 ezret, a lista végén Trencsén megye szerepel 637 cégalapítással.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS