Túlbürokratizált jogi környezetben is nagy a cégalapítási kedv Szlovákiában

2019. 08. 08., 12:30

A szlovákiai vállalkozók ugyan továbbra is elégedetlenek az ország vállalkozói környezetével, a Bisnode Slovensko tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint azonban ez a cégalapítási kedven nem látszik meg.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) a napokban tette közzé, hogy az idei első félévben tovább romlott a vállalkozó környezet Szlovákiában – írja az Új Szó.

A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe a 2006-ban elért 126,5 pontos csúcshoz képest mára 43 pont alá süllyedt. Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója szerint a legtöbb gondot a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet jelenti.

A problémák ellenére a vállalkozói kedv nem csökken. „A tavalyi év második felében több jel is arra utalt, hogy a cégalapítási kedv Szlovákiában egyre visszafogottabb lesz. Az idei adatok azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a

A Bisnode felmérése szerint az idei első félévben 11 401 új társaságot – 11 298 kft.-t és 103 részvénytársaságot – hoztak létre Szlovákiában. „Ez az elmúlt négy év legjobb eredménye” – mondta Petra Štěpánová, a tanácsadó cég elemzője. 2016 első felében az újonnan alapított cégek száma még alig haladta meg a 10 300-at, és a tavalyi év első feléhez képest is több mint 300-zal több új társaság jött létre idén.

Az idei első félév végén 282 640 céget regisztráltak Szlovákiában. A legtöbb új céget Pozsony megyében alapították, csaknem 3 ezret, a lista végén Trencsén megye szerepel 637 cégalapítással.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS