Tízezrek maradhatnak munka nélkül Szlovákiában

2020. 12. 22., 15:00

A koronavírus-járvány második hullámának a negatív hatása az elmúlt hetekben már a szlovák munkapiacon is meglátszott: egyre többen veszítik el a munkájukat.

Az állástalanok száma már a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma során is alaposan megugrott. Azon állástalanok száma, akik egy kedvező ajánlat esetén azonnal képesek lettek volna munkába állni, a februári 139 ezerről júliusra így 210 ezerre nőtt – írja az Új Szó.

Októberre 201 ezerre esett vissza az állástalanok száma, a javulásnak azonban nem sokáig örülhettek, a járvány második hulláma miatt ugyanis újabb elbocsátások kezdődtek, novemberben így már csaknem ezerrel nőtt a munkakeresők száma.

Peter Kažimír jegybankelnök a napokban elismerte, hogy jövőre tovább nő a munkanélküliség, emberek tízezrei veszíthetik el az állásukat, és a válság előtti szintre leghamarabb 2023-ra tornászhatjuk vissza magunkat.

A járvány a legnagyobb érvágást az éttermekben, szállodákban dolgozóknak okozta. A közszférában ezzel szemben nem olyan súlyos a helyzet, és vannak olyan szakmák, amelyeknek a vonzereje még nőtt is a járvány idején. A távmunka, a távoktatás és az online kereskedés látványos terjedésének köszönhetően megugrott például a kereslet a számítógépes szakemberek és a csomagküldő szolgáltatásokban dolgozók iránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS