Tízezrek maradhatnak munka nélkül Szlovákiában

2020. 12. 22., 15:00

A koronavírus-járvány második hullámának a negatív hatása az elmúlt hetekben már a szlovák munkapiacon is meglátszott: egyre többen veszítik el a munkájukat.

Az állástalanok száma már a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma során is alaposan megugrott. Azon állástalanok száma, akik egy kedvező ajánlat esetén azonnal képesek lettek volna munkába állni, a februári 139 ezerről júliusra így 210 ezerre nőtt – írja az Új Szó.

Októberre 201 ezerre esett vissza az állástalanok száma, a javulásnak azonban nem sokáig örülhettek, a járvány második hulláma miatt ugyanis újabb elbocsátások kezdődtek, novemberben így már csaknem ezerrel nőtt a munkakeresők száma.

Peter Kažimír jegybankelnök a napokban elismerte, hogy jövőre tovább nő a munkanélküliség, emberek tízezrei veszíthetik el az állásukat, és a válság előtti szintre leghamarabb 2023-ra tornászhatjuk vissza magunkat.

A járvány a legnagyobb érvágást az éttermekben, szállodákban dolgozóknak okozta. A közszférában ezzel szemben nem olyan súlyos a helyzet, és vannak olyan szakmák, amelyeknek a vonzereje még nőtt is a járvány idején. A távmunka, a távoktatás és az online kereskedés látványos terjedésének köszönhetően megugrott például a kereslet a számítógépes szakemberek és a csomagküldő szolgáltatásokban dolgozók iránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS