Tízezrek maradhatnak munka nélkül Szlovákiában

2020. 12. 22., 15:00

A koronavírus-járvány második hullámának a negatív hatása az elmúlt hetekben már a szlovák munkapiacon is meglátszott: egyre többen veszítik el a munkájukat.

Az állástalanok száma már a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma során is alaposan megugrott. Azon állástalanok száma, akik egy kedvező ajánlat esetén azonnal képesek lettek volna munkába állni, a februári 139 ezerről júliusra így 210 ezerre nőtt – írja az Új Szó.

Októberre 201 ezerre esett vissza az állástalanok száma, a javulásnak azonban nem sokáig örülhettek, a járvány második hulláma miatt ugyanis újabb elbocsátások kezdődtek, novemberben így már csaknem ezerrel nőtt a munkakeresők száma.

Peter Kažimír jegybankelnök a napokban elismerte, hogy jövőre tovább nő a munkanélküliség, emberek tízezrei veszíthetik el az állásukat, és a válság előtti szintre leghamarabb 2023-ra tornászhatjuk vissza magunkat.

A járvány a legnagyobb érvágást az éttermekben, szállodákban dolgozóknak okozta. A közszférában ezzel szemben nem olyan súlyos a helyzet, és vannak olyan szakmák, amelyeknek a vonzereje még nőtt is a járvány idején. A távmunka, a távoktatás és az online kereskedés látványos terjedésének köszönhetően megugrott például a kereslet a számítógépes szakemberek és a csomagküldő szolgáltatásokban dolgozók iránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS