Teljes a káosz az árkompenzálás körül Romániában

2022. 01. 13., 11:33

Az elszabaduló energiaárak és a számlák kompenzálása kapcsán várat magára a gyors megoldás Romániában. Az energiaügyi miniszter szerint a szolgáltatók több millió számlát állítottak ki helytelenül.

Egyelőre nem körvonalazódik megállapodás a bukaresti kormánykoalícióban az energiaszámlák kompenzálása témájában – írja a Krónika.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter bejelentése szerint a Ciucă-kabinet várhatóan a jövő héten sürgősségi kormányrendeletet ad ki az energiafogyasztók támogatási mechanizmusáról.

Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte: április után is kompenzálják – egyebek mellett az áfa 5 százalékra történő csökkentésével – a villanyszámlát azon lakossági fogyasztók esetében, akik havonta 300 kilowattóránál kevesebbet használnak el. Ígéretet tett arra, hogy a földgázszámlák esetében is a polgárok segítségére sietnek.

Az Energiaár-szabályozó Hatóság azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy kössenek fogyasztási megállapodást szolgáltatójukkal; kérjék a fogyasztásmérő havi leolvasását; ellenőrizzék, hogy a számlát a fogyasztásnak megfelelően állították-e ki; éljenek a számlaleolvasás lehetőségével, és ők jelentsék rendszeresen az óra állását, hogy a számlát ne egy becsült, hanem a valós fogyasztás alapján állítsák ki.

Mihai Culeafa, az országos fogyasztóvédelmi hatóság alelnöke közölte, hogy január 6-án ellenőrzést indítottak az energiaszolgáltató vállalatoknál, amelyek közül eddig 37-et vizsgáltak át. Két nagy társaság esetében is megállapították, hogy az árplafon és a kompenzáció mellőzésével állították ki a számlákat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS