Teljes a káosz az árkompenzálás körül Romániában

2022. 01. 13., 11:33

Az elszabaduló energiaárak és a számlák kompenzálása kapcsán várat magára a gyors megoldás Romániában. Az energiaügyi miniszter szerint a szolgáltatók több millió számlát állítottak ki helytelenül.

Egyelőre nem körvonalazódik megállapodás a bukaresti kormánykoalícióban az energiaszámlák kompenzálása témájában – írja a Krónika.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter bejelentése szerint a Ciucă-kabinet várhatóan a jövő héten sürgősségi kormányrendeletet ad ki az energiafogyasztók támogatási mechanizmusáról.

Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte: április után is kompenzálják – egyebek mellett az áfa 5 százalékra történő csökkentésével – a villanyszámlát azon lakossági fogyasztók esetében, akik havonta 300 kilowattóránál kevesebbet használnak el. Ígéretet tett arra, hogy a földgázszámlák esetében is a polgárok segítségére sietnek.

Az Energiaár-szabályozó Hatóság azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy kössenek fogyasztási megállapodást szolgáltatójukkal; kérjék a fogyasztásmérő havi leolvasását; ellenőrizzék, hogy a számlát a fogyasztásnak megfelelően állították-e ki; éljenek a számlaleolvasás lehetőségével, és ők jelentsék rendszeresen az óra állását, hogy a számlát ne egy becsült, hanem a valós fogyasztás alapján állítsák ki.

Mihai Culeafa, az országos fogyasztóvédelmi hatóság alelnöke közölte, hogy január 6-án ellenőrzést indítottak az energiaszolgáltató vállalatoknál, amelyek közül eddig 37-et vizsgáltak át. Két nagy társaság esetében is megállapították, hogy az árplafon és a kompenzáció mellőzésével állították ki a számlákat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 01. 27., 09:02
Szeretnénk az elsők között lenni azok között, akik a modern technológiát (ideértve akár a mesteréges intelligenciát is) a munkájuk integráns részévé teszik és kihasználják az ebből fakadó lehetőségeket – mondta az Üzletemnek Jalsovszky Pál ügyvéd, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda irodavezető partnere.
2022-01-27 20:57:00
Közel hétszeresére nőtt a GDPR-bírságok mértéke a tavalyi évhez képest – derül ki a DLA Piper 2022-es globális GDPR and Data Breach riportjából. A felmérés Magyarország mellett még további 30 országra terjed ki, és átfogó képet ad a legfontosabb végrehajtási trendekről. A főbb eredményeket Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere foglalta össze.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS