Téli adatok nyáron az erdélyi turizmusról

2019. 07. 05., 17:45

Az erdélyi szálláshelyek kihasználtsága a téli szezonban 25,3 százalékos volt, ez enyhén elmarad az országos értéktől (25,9 százalék), de 2 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Tovább nőtt az erdélyi turizmus a téli idényben – derül ki a megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítésből, amelyet a Krónika idéz.

A 2018/2019-es téli (november–áprilisi) turisztikai szezont vették górcső alá. Erdélyben a turisták száma 9,2 százalékkal, a vendégéjszakáké 10,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A növekedés üteme meghaladja az országos átlagot (6,5 százalék, illetve 8,7 százalék). Ugyanebben a periódusban a turisztikai szálláshelyek kihasználtsága 25,3 százalékos volt, ami 2 százalékpontos javulást jelent az előző évhez viszonyítva.

Egy turista átlagosan 2 napot töltött el egy erdélyi szálláshelyen a téli időszakban. Országos összehasonlításban Erdély a romániai turistaérkezések és vendégéjszakák közel felét adta (48,9 százalék és 49,6 százalék).

A havi szintű adatok alapján az év egészét tekintve az erdélyi turizmus a téli hónapokban teljesít a leggyengébben.

Az elmúlt téli időszakban a két közép-erdélyi megyében (Kolozs és Maros) volt a legmérsékeltebb a vendégforgalom-bővülés. A turistaérkezések száma 504 345 (ami 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban), a vendégéjszakák száma pedig 935 490 volt, ami 3,6 százalékos növekedést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS