Téli adatok nyáron az erdélyi turizmusról

2019. 07. 05., 17:45

Az erdélyi szálláshelyek kihasználtsága a téli szezonban 25,3 százalékos volt, ez enyhén elmarad az országos értéktől (25,9 százalék), de 2 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Tovább nőtt az erdélyi turizmus a téli idényben – derül ki a megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítésből, amelyet a Krónika idéz.

A 2018/2019-es téli (november–áprilisi) turisztikai szezont vették górcső alá. Erdélyben a turisták száma 9,2 százalékkal, a vendégéjszakáké 10,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A növekedés üteme meghaladja az országos átlagot (6,5 százalék, illetve 8,7 százalék). Ugyanebben a periódusban a turisztikai szálláshelyek kihasználtsága 25,3 százalékos volt, ami 2 százalékpontos javulást jelent az előző évhez viszonyítva.

Egy turista átlagosan 2 napot töltött el egy erdélyi szálláshelyen a téli időszakban. Országos összehasonlításban Erdély a romániai turistaérkezések és vendégéjszakák közel felét adta (48,9 százalék és 49,6 százalék).

A havi szintű adatok alapján az év egészét tekintve az erdélyi turizmus a téli hónapokban teljesít a leggyengébben.

Az elmúlt téli időszakban a két közép-erdélyi megyében (Kolozs és Maros) volt a legmérsékeltebb a vendégforgalom-bővülés. A turistaérkezések száma 504 345 (ami 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban), a vendégéjszakák száma pedig 935 490 volt, ami 3,6 százalékos növekedést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS