Szerbia talpon maradna egy újabb gazdasági válság után

2019. 03. 05., 12:33

Több mint ezer gazdasági szakértő, egyetemi tanár, vállalatvezető, politikus és elemző részvételével hétfőn hivatalosan is megnyitották a négynapos Kopaoniki Üzleti Fórumot.

A rendezvényen Szerbia gazdasági helyzetére, ezzel összefüggésben a 2008. évi gazdasági válság óta megejtett reformokra, valamint a fenntartható gazdasági fejlődésre helyezik a hangsúlyt. Az államvezetés képviselői szerint Szerbia egy újabb gazdasági válság esetén képes lenne talpon maradni – írja a Magyar Szó.

Aleksandar Vlahović, az üzleti fórumot szervező Szerbiai Közgazdászok Szövetsége elnöke szerint a nyugat-balkáni térség gazdasági növekedésének hordozója Szerbia. Ahhoz, hogy a növekedés folytatódjon, elengedhetetlen a szerbiai növekedés fokozása, amelynek egyik kulcsa a nagyobb beruházás.

Aleksandar Vlahović elmondta, hogy a foglalkoztatottság mostanra elérte a válság előtti szintet. Mindennek ellenére a munkanélküliség, valamint a lakosság migrációja és a kedvezőtlen demográfiai mutatók továbbra is a gazdasági fejlődés kerékkötőjeként jelennek meg.

A szerb kormány legfontosabb feladata, hogy átalakítsa, új alapokra helyezze a gazdaságot, de úgy, hogy az a fejlesztésekre és a tudásra támaszkodjon – húzta alá köszöntőbeszédében Ana Brnabić miniszterelnök.

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke kevésbé bizakodó a növekedéssel és Szerbia gazdasági megerősödésével kapcsolatban. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági növekedés eléri a tervezett 3,5 százalékot az idén. A növekedés lassulásának oka elsősorban az energetikában jellemző visszaesés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-21 15:38:11
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022. május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, az előzetes, nem hivatalos adatok szerint mintegy 79 ezren adták le voksukat. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon.
2022-05-21 13:36:30
Javult a magyarok jövedelmi helyzete az idei első negyedévben a járvány legsúlyosabb időszakához képest, a kedvezőbb összkép ellenére azért sokan vannak, akik még hátrányban vannak, derül ki a K&H biztos jövő index – negyedéves rendszerességgel készülő – reprezentatív felméréséből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS