Szerbia talpon maradna egy újabb gazdasági válság után

2019. 03. 05., 12:33

Több mint ezer gazdasági szakértő, egyetemi tanár, vállalatvezető, politikus és elemző részvételével hétfőn hivatalosan is megnyitották a négynapos Kopaoniki Üzleti Fórumot.

A rendezvényen Szerbia gazdasági helyzetére, ezzel összefüggésben a 2008. évi gazdasági válság óta megejtett reformokra, valamint a fenntartható gazdasági fejlődésre helyezik a hangsúlyt. Az államvezetés képviselői szerint Szerbia egy újabb gazdasági válság esetén képes lenne talpon maradni – írja a Magyar Szó.

Aleksandar Vlahović, az üzleti fórumot szervező Szerbiai Közgazdászok Szövetsége elnöke szerint a nyugat-balkáni térség gazdasági növekedésének hordozója Szerbia. Ahhoz, hogy a növekedés folytatódjon, elengedhetetlen a szerbiai növekedés fokozása, amelynek egyik kulcsa a nagyobb beruházás.

Aleksandar Vlahović elmondta, hogy a foglalkoztatottság mostanra elérte a válság előtti szintet. Mindennek ellenére a munkanélküliség, valamint a lakosság migrációja és a kedvezőtlen demográfiai mutatók továbbra is a gazdasági fejlődés kerékkötőjeként jelennek meg.

A szerb kormány legfontosabb feladata, hogy átalakítsa, új alapokra helyezze a gazdaságot, de úgy, hogy az a fejlesztésekre és a tudásra támaszkodjon – húzta alá köszöntőbeszédében Ana Brnabić miniszterelnök.

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke kevésbé bizakodó a növekedéssel és Szerbia gazdasági megerősödésével kapcsolatban. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági növekedés eléri a tervezett 3,5 százalékot az idén. A növekedés lassulásának oka elsősorban az energetikában jellemző visszaesés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 12:13:16
Februárban a DataHouse előzetes adatai szerint 64 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami ugyan 4 százalékkal alatta marad a januári 67 700-as mennyiségnek, ám ha a naptárhatással korrigálunk, ez az érték mintegy 70 ezres átlagos havi darabszámnak felel meg.
2023-03-21 09:13:00
Egy régi klasszikus álom a legkorszerűbb és lehető legfenntarthatóbb megoldásokkal születik újjá: ez az Airlander 10, amelynek gyártása ismét lendületet kapott és egyenként akár 10 tonna árut, vagy 100 utast lesz képes szállítani.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS