Szerbia talpon maradna egy újabb gazdasági válság után

2019. 03. 05., 12:33

Több mint ezer gazdasági szakértő, egyetemi tanár, vállalatvezető, politikus és elemző részvételével hétfőn hivatalosan is megnyitották a négynapos Kopaoniki Üzleti Fórumot.

A rendezvényen Szerbia gazdasági helyzetére, ezzel összefüggésben a 2008. évi gazdasági válság óta megejtett reformokra, valamint a fenntartható gazdasági fejlődésre helyezik a hangsúlyt. Az államvezetés képviselői szerint Szerbia egy újabb gazdasági válság esetén képes lenne talpon maradni – írja a Magyar Szó.

Aleksandar Vlahović, az üzleti fórumot szervező Szerbiai Közgazdászok Szövetsége elnöke szerint a nyugat-balkáni térség gazdasági növekedésének hordozója Szerbia. Ahhoz, hogy a növekedés folytatódjon, elengedhetetlen a szerbiai növekedés fokozása, amelynek egyik kulcsa a nagyobb beruházás.

Aleksandar Vlahović elmondta, hogy a foglalkoztatottság mostanra elérte a válság előtti szintet. Mindennek ellenére a munkanélküliség, valamint a lakosság migrációja és a kedvezőtlen demográfiai mutatók továbbra is a gazdasági fejlődés kerékkötőjeként jelennek meg.

A szerb kormány legfontosabb feladata, hogy átalakítsa, új alapokra helyezze a gazdaságot, de úgy, hogy az a fejlesztésekre és a tudásra támaszkodjon – húzta alá köszöntőbeszédében Ana Brnabić miniszterelnök.

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke kevésbé bizakodó a növekedéssel és Szerbia gazdasági megerősödésével kapcsolatban. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági növekedés eléri a tervezett 3,5 százalékot az idén. A növekedés lassulásának oka elsősorban az energetikában jellemző visszaesés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 21:10:06
A globális kihívásokra, az ezeket övező változásokra és szabályozásokra reagálva az év elején alakult meg a VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági Vállalkozói Közösség, amely a hamarosan kötelező jelleggel életbe lépő ESG előírások és környezetvédelmi szabályozások kezelésében is segítséget nyújthat, és adhat kézzelfogható megoldást a piaci szereplőknek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS