Szerbia 86 millió euróval lett szegényebb szeptemberben

2020. 09. 18., 10:00

A szerbiai költségvetés 11 millió euróval lett szegényebb szeptember 15-én. Az összeg azoknak a hiteleknek a törlesztésére vándorolt, amelyeket még a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság vett fel 40-50 évvel ezelőtt.

Szeptember 15-én a Világbank számlájára átutalt 11 millió euró nem az egyetlen tetemes tartozás, amelyet Szerbia szeptember folyamán törlesztett – írja a Magyar Szó.

Ebben a hónapban 86 millió eurót folyósított az ország régi hitelek törlesztésére, az említett 11 milliót, további 75 millió eurót pedig a Párizsi Klub számlájára. Az említett összegből 13 millió euró csupán a kamat.

Mindez azoknak a kölcsönöknek a része, amiket még Milka Planinc és Veselin Đuranović, az egykori JSZSZK állami vezetői vettek fel a múlt század 70-es és 80-as éveiben. Az említett időszakban az ország 8,8 milliárd eurónak megfelelő összeggel adósította el magát.

A legtöbb pénzzel Szerbia a Párizsi Klubnak tartozik. Még mindig mintegy 1 milliárd euró körüli a tartozása abból a 4 milliárd euró kölcsönből, amit 40 éve vett fel a JSZSZK.

A JSZSZK más országoktól is kapott hitelt. Szlovákiának az idén kifizette az utolsó részletet is, de Kína és Kuvait továbbra is rajta van Szerbia egykori kifizetetlen hitelezőinek listáján.

A több mint negyven éve felvett hiteleket 1983-ban átütemezték, idővel azonban a Párizsi Klub és a Londoni Klub leírta az adósságok egy részét. A 1992-től kezdődő háborús években az ország nem törlesztett, de a szankciók miatt kölcsönt sem kaphatott a nyugati világtól.

A gazdasági ütemterv szerint Szerbia legkésőbb 2041-ig fizeti ki a szocialista korszakból származó utolsó adósságát is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.