Pótlékemelésre számíthatnak az éjjel és hétvégén dolgozók Szlovákiában

2022. 12. 09., 12:22

Jövőre nőhet az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó bérpótlék. A szakszervezetek üdvözlik a törvényjavaslatot, a munkáltatók elégedetlenek.

A szlovák kormány két évvel ezelőtt fagyasztotta be a munkavállalóknak járó bérpótlék emelését, hogy segítsen a vállalkozásoknak megbirkózni a világjárvány okozta gazdasági nehézségekkel – írja az Új Szó.

A bérpótlék összegét a minimálbérhez kötötték, 2020-ban azonban fix összegben határozták meg és befagyasztották.

A jövő júniusban életbe lépő új szabályok szerint a munkavállalóknak a szombati munkavégzésért a minimálbér 50 százalékának megfelelő bérpótlékot fizetik majd. Ha azonban a szombati munkát rendszeresen végzik, ezért csak 45 százalékos pótlék jár.

Vasárnaponként a pótlék a minimálbér 100 százaléka, rendszeres vasárnapi munkavégzés esetén pedig 90 százaléka lesz. Éjszakai munkavégzés esetén a bérpótlék a minimálbér 40 százaléka lesz, illetve 50 százaléka, ha a munka veszélyes, vagy 35 százaléka, ha a munkát „főként éjszaka” kell végezni.

A Szakszervezetek Szövetsége szerint a mostani módosítással csak visszatérnek a világjárvány miatt elvetett korábbi szabályokhoz, amit üdvözölni tudnak.

A munkaadók elhibázott ötletnek tartják a bérpótlékok emelését. Szerintük már eddig is hatalmas gondot jelentettek számukra a szédületes ütemben növekvő energiaárak, most pedig az állam majd arra kötelezi őket, hogy a bérköltségeket is megemeljék.

A módosítást a vendéglátóipari vállalkozások is bírálják, arra hivatkozva, hogy sok vállalkozás számára ez lehet az utolsó csepp a pohárban. „Abszurdnak tartjuk, hogy a jelenlegi rendkívüli nehéz helyzetben, amikor már így is látványosan nőttek a vállalkozások költségei, újabb terhet rónak rájuk. A törvénymódosítás az éttermeknek, szállodáknak és egyéb turisztikai vállalkozásoknak okozhatja a legnagyobb érvágást” – figyelmeztet Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.