Pótlékemelésre számíthatnak az éjjel és hétvégén dolgozók Szlovákiában

2022. 12. 09., 12:22

Jövőre nőhet az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó bérpótlék. A szakszervezetek üdvözlik a törvényjavaslatot, a munkáltatók elégedetlenek.

A szlovák kormány két évvel ezelőtt fagyasztotta be a munkavállalóknak járó bérpótlék emelését, hogy segítsen a vállalkozásoknak megbirkózni a világjárvány okozta gazdasági nehézségekkel – írja az Új Szó.

A bérpótlék összegét a minimálbérhez kötötték, 2020-ban azonban fix összegben határozták meg és befagyasztották.

A jövő júniusban életbe lépő új szabályok szerint a munkavállalóknak a szombati munkavégzésért a minimálbér 50 százalékának megfelelő bérpótlékot fizetik majd. Ha azonban a szombati munkát rendszeresen végzik, ezért csak 45 százalékos pótlék jár.

Vasárnaponként a pótlék a minimálbér 100 százaléka, rendszeres vasárnapi munkavégzés esetén pedig 90 százaléka lesz. Éjszakai munkavégzés esetén a bérpótlék a minimálbér 40 százaléka lesz, illetve 50 százaléka, ha a munka veszélyes, vagy 35 százaléka, ha a munkát „főként éjszaka” kell végezni.

A Szakszervezetek Szövetsége szerint a mostani módosítással csak visszatérnek a világjárvány miatt elvetett korábbi szabályokhoz, amit üdvözölni tudnak.

A munkaadók elhibázott ötletnek tartják a bérpótlékok emelését. Szerintük már eddig is hatalmas gondot jelentettek számukra a szédületes ütemben növekvő energiaárak, most pedig az állam majd arra kötelezi őket, hogy a bérköltségeket is megemeljék.

A módosítást a vendéglátóipari vállalkozások is bírálják, arra hivatkozva, hogy sok vállalkozás számára ez lehet az utolsó csepp a pohárban. „Abszurdnak tartjuk, hogy a jelenlegi rendkívüli nehéz helyzetben, amikor már így is látványosan nőttek a vállalkozások költségei, újabb terhet rónak rájuk. A törvénymódosítás az éttermeknek, szállodáknak és egyéb turisztikai vállalkozásoknak okozhatja a legnagyobb érvágást” – figyelmeztet Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS