Pánik helyett megoldások

2022. 11. 01., 11:13

Második alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen az Erdélyi Gazdasági Fórumot, amelynek az volt a fő célja, hogy párbeszédre ösztönözze a vállalkozókat.

Az energiaválság, az infláció, a munkaerőhiány jelenti jelen pillanatban a legnagyobb kihívást az erdélyi vállalkozók számára – erősítették meg a 2. Erdélyi Gazdasági Fórum – írja a Krónika.

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Design Terminal és a Pro Economica Alapítvány által szervezett esemény résztvevői megoldásokat kerestek a problémákra.

Nagy Károly, a Promelek XXI vezérigazgatója felidézte: az eseményen érződött, hogy az emberekben van aggodalom a háború, illetve az energiaválság miatt, ami természetes, hiszen nap mint nap ezzel szembesülnek.

Az üzletember arra is kitért: valaki azért vállalkozó vagy menedzser, hogy megoldásokat keressen, ahelyett, hogy kétségbeesne. Hozzátette: természetesen nem lehet minden esetben, minden helyzetre azonnal, rövid távon megoldást találni, de sok megoldást lehet találni a spórolásra, akár támogatások segítségével zöld energia használatával. Szerinte a fórum jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők ne csak a fenyegetettséget érezzék, hanem lehetőségeket is lássanak.

A fórumon mind a magyar, mind a román állam által felkínált lehetőségekről, pályázatokról, a román állam által kezelt európai uniós pénzek kapcsán tájékozódni lehetett. Az erdélyi vállalkozók számára nagy előny, hogy két irányból is lehet tájékozódni, akár forrásokhoz is jutni.

A vállalatműködtetés szempontjából a tapasztalatcsere adhat nagy segítséget. Nagy az igény az erdélyi vállalkozók körében, hogy tapasztalatokat, információkat cseréljenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS