Pánik helyett megoldások

2022. 11. 01., 11:13

Második alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen az Erdélyi Gazdasági Fórumot, amelynek az volt a fő célja, hogy párbeszédre ösztönözze a vállalkozókat.

Az energiaválság, az infláció, a munkaerőhiány jelenti jelen pillanatban a legnagyobb kihívást az erdélyi vállalkozók számára – erősítették meg a 2. Erdélyi Gazdasági Fórum – írja a Krónika.

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Design Terminal és a Pro Economica Alapítvány által szervezett esemény résztvevői megoldásokat kerestek a problémákra.

Nagy Károly, a Promelek XXI vezérigazgatója felidézte: az eseményen érződött, hogy az emberekben van aggodalom a háború, illetve az energiaválság miatt, ami természetes, hiszen nap mint nap ezzel szembesülnek.

Az üzletember arra is kitért: valaki azért vállalkozó vagy menedzser, hogy megoldásokat keressen, ahelyett, hogy kétségbeesne. Hozzátette: természetesen nem lehet minden esetben, minden helyzetre azonnal, rövid távon megoldást találni, de sok megoldást lehet találni a spórolásra, akár támogatások segítségével zöld energia használatával. Szerinte a fórum jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők ne csak a fenyegetettséget érezzék, hanem lehetőségeket is lássanak.

A fórumon mind a magyar, mind a román állam által felkínált lehetőségekről, pályázatokról, a román állam által kezelt európai uniós pénzek kapcsán tájékozódni lehetett. Az erdélyi vállalkozók számára nagy előny, hogy két irányból is lehet tájékozódni, akár forrásokhoz is jutni.

A vállalatműködtetés szempontjából a tapasztalatcsere adhat nagy segítséget. Nagy az igény az erdélyi vállalkozók körében, hogy tapasztalatokat, információkat cseréljenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.