Pánik helyett megoldások

2022. 11. 01., 11:13

Második alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen az Erdélyi Gazdasági Fórumot, amelynek az volt a fő célja, hogy párbeszédre ösztönözze a vállalkozókat.

Az energiaválság, az infláció, a munkaerőhiány jelenti jelen pillanatban a legnagyobb kihívást az erdélyi vállalkozók számára – erősítették meg a 2. Erdélyi Gazdasági Fórum – írja a Krónika.

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Design Terminal és a Pro Economica Alapítvány által szervezett esemény résztvevői megoldásokat kerestek a problémákra.

Nagy Károly, a Promelek XXI vezérigazgatója felidézte: az eseményen érződött, hogy az emberekben van aggodalom a háború, illetve az energiaválság miatt, ami természetes, hiszen nap mint nap ezzel szembesülnek.

Az üzletember arra is kitért: valaki azért vállalkozó vagy menedzser, hogy megoldásokat keressen, ahelyett, hogy kétségbeesne. Hozzátette: természetesen nem lehet minden esetben, minden helyzetre azonnal, rövid távon megoldást találni, de sok megoldást lehet találni a spórolásra, akár támogatások segítségével zöld energia használatával. Szerinte a fórum jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők ne csak a fenyegetettséget érezzék, hanem lehetőségeket is lássanak.

A fórumon mind a magyar, mind a román állam által felkínált lehetőségekről, pályázatokról, a román állam által kezelt európai uniós pénzek kapcsán tájékozódni lehetett. Az erdélyi vállalkozók számára nagy előny, hogy két irányból is lehet tájékozódni, akár forrásokhoz is jutni.

A vállalatműködtetés szempontjából a tapasztalatcsere adhat nagy segítséget. Nagy az igény az erdélyi vállalkozók körében, hogy tapasztalatokat, információkat cseréljenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 10:10:13
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS