Ötszáz millió eurós perre készülnek a szállodások és vendéglátósok Romániában

2021. 02. 11., 10:00

A szállodák, éttermek és kávézók üzemeltetői készek beperelni a kormányt, és 500 millió euró kártérítést követelni – jelentette be Dragoș Petrescu, a romániai hotel- és vendéglőüzemeltetők munkáltatói szövetségének (HORA) elnöke.

„Legitim joga egy leállított iparágnak beperelni egy kormányt, amely nem jön kompenzáló intézkedésekkel, amikor úgy dönt, bezár egy ágazatot. Együtt kezdtük el kidolgozni a 224-es rendeletet, amelynek célja egy olyan állami támogatási mechanizmus volt, ami fedezné a kiesett üzleti forgalom 20 százalékát, ám ennek a sürgősségi kormányrendeletnek az útvonala minimum nevetséges” – magyarázta a szervezet vezetője.

A rendelettervezetet előbb az Orban-kormány fogadta el, majd decemberben a Cîțu-kabinet, de még most is csak abban a stádiumban van, hogy újabb módosításokra vár – írja a Krónika.

Dragoș Petrescu beszélt arról is, hogy egyelőre nehéz lenne megbecsülni, mekkora károkat okoz az ágazatnak az a tény, hogy a legfrissebb bejelentések szerint idén nem adnak üdülési csekkeket a közszférában dolgozóknak. „Mentőövet jelentett volna, amelyet elveszítettünk” – összegzett Dragoș Petrescu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS