Ők még nyerhetnek is az aszályon Szlovákiában

2020. 05. 28., 13:00

Az elmúlt napok csapadékosabb időjárását követően némiképp enyhült az aszály Szlovákiában, a mezőgazdaságban azonban így is hatalmas károkkal számolnak. Az elemzők szerint egyes cégek mellett a lakossági befektetők is nyerhetnek a szárazságon.

„A legnagyobb károkat az aszály miatt azok a mezőgazdasági termelők szenvedték el, akik nagyobb vízigényű termesztést folytatnak, a szárazság azonban az árakon is meglátszik” – nyilatkozta az Új Szónak Michal Hejl, a Gazdasági és Piaci Elemzőközpont (CETA) kutatója.

Hejl szerint a szárazság a gazdák mellett gondot okoz a vízerőművek üzemeltetőinek, és a szárazság okozta hatalmas károk miatt a biztosítóknak is, amelyek így jóval nagyobb összeget kénytelenek kifizetni az ügyfeleiknek.

„Egyes cégeknek azonban kimondottan jót tesz a szárazság” – állítja Olívia Lacenová, a TopForex vezető elemzője. A legnagyobb nyerteseknek szerinte a naperőművek üzemeltetői, a szárazság okozta károk enyhítésére szakosodott technológiai cégek, a fuvarozók és az olyan telkek tulajdonosai számítanak, amelyek alatt jelentős víztartalékok találhatók.

A szárazságon kisbefektetőként a lakosság is nyerhet. A hiánycikknek számító eszközök ugyanis mindig kitűnő befektetési célpontnak számítottak, márpedig a víz számos országban már most is az, emiatt hamarosan legalább olyan fontos nyersanyag lesz, mint az olaj. „Hosszabb távon érdemes az ebben a szektorban működő vállalatok részvényeibe fektetni” – mondta Olívia Lacenová.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS