Nettó 2250 lejes bérkiegészítést kap 75 ezer egészségügyi dolgozó Romániában

2020. 04. 07., 13:45

A koronavírus-fertőzött páciensek kezelését ellátó 75 ezer romániai egészségügyi dolgozó kap bruttó 2500 lejes havi bérkiegészítést.

Az egészségügyi dolgozók kockázati támogatásához szükséges finanszírozást európai uniós alapokból különíti el a kabinet – jelentette be Marcel Boloș európai uniós alapokért felelős miniszter.

A bérpótlákból nem csak az orvosok részesülnek majd, hanem a koronavírussal fertőzött páciensek ellátásában részt vevő asszisztensek, ápolók, mentőorvosok, továbbá az őket kisegítő személyzet is – írja a Krónika.

A bruttó 2500 lejes havi juttatás után nem kell egészség- és társadalombiztosítást fizetni, ám levonják belőle a tíz százalékos jövedeleadót, így a nettó összeg 2250 lej lesz.

A tájékoztatásából nem derül ki, hogy az érintett 75 ezer egészségügyi dolgozó mennyi ideig részesül a többletjuttatásban.

A hétfői kormányülésen a Ludovic Orban vezette kabinet elfogadott egy 810 millió euró értékű intézkedéscsomagot, amelynek költségeit európai uniós támogatásokból fogja lehívni. Ebből a keretből fogják kifizetni védőfelszerekések beszerzését 350 millió euró értékben, akárcsak az egészségügyi dolgozók plusz juttatását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS