Nem örülnek a búzatermesztők Szerbiában

2019. 07. 17., 16:30

Átlagon aluli lesz a búzahozam Szerbiában, 2,5 millió tonna körüli termés várható, a minőség is átlag alatti – mondta Milan Prostran mezőgazdasági szakértő.

„Az 550 000 hektáros vetésterületnek mindössze 30 százalékán került földbe a mag optimális időben, a gazdák keveset fektettek a búza táplálásába és az agrotechnikai eljárásokba. A viszonylag gyenge hozamot pótolja a nagyobb vetésterület, hiszen voltak évek, amikor ennél kevesebbet vetettek” – mondta Milan Prostran.

Ha az idei termésből elvesszük a hazai szükségletekre elegendő mennyiséget, még mindig marad egymillió tonna kivitelre – írja a Magyar Szó.

Jónak mondható, 24-25 dináros árra csak akkor lehet majd számítani, amikor javul a minőség, és a kiváló termést elkülönítik a gyengébbtől.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének elnöke is megerősítette, hogy az idei búza minőségével nem lehetnek elégedettek. Szerinte az Árutartalékok részéről felkínált felvásárlási ár nem indíthatja be a piacot, mert túl keveset vásárolnak fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS