Nem divat a részmunkaidős foglalkoztatás Erdélyben

2019. 05. 23., 14:00

Romániához képest kisebb foglalkoztatottsági ráta és alacsony munkanélküliség mellett zajló gyors gazdasági szerkezetváltás jellemezte tavaly az erdélyi munkaerőpiacot.

A gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan 2018-ban a munkaerőpiaci folyamatok az előző évekhez viszonyítva kevésbé kedvezően alakultak Erdélyben – vonja le a következtetést az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat.

A mezőgazdaság visszaszorulásával párhuzamosan egyre magasabb az ipari ágazatban dolgozók száma, aránya csaknem elérte az egyharmadot, ami mind romániai viszonylatban, mind az EU-s átlaghoz képest kiemelkedő – írja a Krónika.

Az erdélyi munkaerőpiac további jellegzetessége a részmunkaidős foglalkoztatás igen alacsony szintje, valamint az alacsonyan képzettek és a nők alacsony munkaerőpiaci részvétele. A nők foglalkoztatási rátája 18 százalékkal maradt el a férfiakétól. Az alapfokú végzettségűek foglalkoztatási szintje több mint 12 százalékkal alacsonyabb, mint az uniós átlag, a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatottsága viszont Erdélyben meghaladja azt.

A 2015–2018-as gazdasági fellendülés időszakában gazdasági szerkezetváltás egyértelmű jelei figyelhetőek meg. Az ipari foglalkoztatottak aránya 30,9 százalékról 33,1 százalékra, létszáma 847 ezer főről 919 ezer főre nőtt Erdélyben. 2018-ban az erdélyi munkavállalóknak már csaknem 41 százaléka az iparban vagy az építőiparban dolgozott.

Az ipar mellett jelentős volt a növekedés a klasszikus szolgáltatási ágazatban, azonban a mező- és erdőgazdaságban dolgozók aránya 14,1 százalékról 11,5 százalékra, létszáma 387 ezer főről 319 ezer főre csökkent. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya a csökkenés ellenére tavaly így is több mint háromszor akkora Erdélyben, mint az uniós országok átlaga.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS