Szerbiában évente mintegy 247 ezer tonna, naponta 676 tonna, élelmiszer kerül a szemétbe – derül ki a Környezetvédelmi Központ első hivatalos háztartási élelmiszer-hulladékot elemző felméréséből.
Szerbia polgárai – életkortól függetlenül – évente mintegy 35 kilogramm, összesen 10 ezer dinár értékű ételt dobnak ki – írja a Magyar Szó.
Legtöbbször a kenyér landol a kukában (10,18 kilogramm), majd a hús következik (7,18 kilogramm), és a tejet is gyakran kiöntik (6,74 liter). A zöldségekből valamennyivel kevesebbet dobnak ki (5,33 kilogramm) – mert valószínűleg kevesebbet is fogyasztanak az előbbieknél, és a gyümölcs jelentős mennyisége is hulladékká válik (5,7 kilogramm).
Legtöbbször azért dobják ki az élelmiszert, mert megromlott (67 százalék), vagy mert a családtagok nem szeretnének állott ételt enni (17 százalék).
Az éttermekben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének felmérése szintén fontos adatként szolgálhatna. A környezetfejlesztő központ arra figyelmeztet, hogy az élelmiszer-pazarlás immár globális járvánnyá fajult. Az előállított élelmiszereknek több mint 30 százaléka kerül hulladéktárolókba, ahol a rothadás miatt az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz, metán szabadul fel.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ukrán hatóságok tájékoztatása alapján az elmúlt két hónapban sem csökkent az ukrán energia-infrastruktúrát ért támadások száma. A támadások közvetlenül nem érintik az ukrajnai atomerőművek nukleáris biztonságát, azonban megzavarhatják működésüket.