Minden szerb évi 35 kiló élelmiszert hajít ki a kukába

2019. 09. 06., 12:30

Szerbiában évente mintegy 247 ezer tonna, naponta 676 tonna, élelmiszer kerül a szemétbe – derül ki a Környezetvédelmi Központ első hivatalos háztartási élelmiszer-hulladékot elemző felméréséből.

Szerbia polgárai – életkortól függetlenül – évente mintegy 35 kilogramm, összesen 10 ezer dinár értékű ételt dobnak ki – írja a Magyar Szó.

Legtöbbször a kenyér landol a kukában (10,18 kilogramm), majd a hús következik (7,18 kilogramm), és a tejet is gyakran kiöntik (6,74 liter). A zöldségekből valamennyivel kevesebbet dobnak ki (5,33 kilogramm) – mert valószínűleg kevesebbet is fogyasztanak az előbbieknél, és a gyümölcs jelentős mennyisége is hulladékká válik (5,7 kilogramm).

Legtöbbször azért dobják ki az élelmiszert, mert megromlott (67 százalék), vagy mert a családtagok nem szeretnének állott ételt enni (17 százalék).

Az éttermekben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének felmérése szintén fontos adatként szolgálhatna. A környezetfejlesztő központ arra figyelmeztet, hogy az élelmiszer-pazarlás immár globális járvánnyá fajult. Az előállított élelmiszereknek több mint 30 százaléka kerül hulladéktárolókba, ahol a rothadás miatt az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz, metán szabadul fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS