Minden 18 évesnél idősebb állampolgárnak 100 eurót ígér a kormány Szerbiában

2020. 04. 02., 19:00

Minden vállalkozást, kis- és mikrovállalkozót háromhavi minimálbér kifizetésével támogat majd a szerb állam.

A támogatás kifizetése várhatóan májusban kezdődik meg – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter, akit a Magyar Szó idéz.

A gazdasági intézkedési csomagnak, amely a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat igyekszik csökkenteni, a munkahelyek megőrzése és a gazdasági tevékenységek folytatása a célja. A felnőttkorú polgárok a járvány elmúltával fejenként 100 eurós támogatást kapnak.

Az állam 5,1 milliárd eurót, vagyis 608 milliárd dinárt pumpál majd a gazdaságba, az állami költségvetés mintegy felét, vagyis a GDP csaknem 11 százalékát, hogy enyhítse a járvány okozta nehézségeket.

A gazdasági intézkedések mellett az egészségügyi dolgozók fizetését április 1-jétől 10 százalékkal növelik, a nyugdíjasoknak pedig hamarosan 4000 dináros egyszeri támogatást fizetnek ki az állami költségvetésből.

A kormány javaslatára azon munkások esetében, akiknek a munkaviszonyát felfüggesztették, a fizetések 50 százalékát az állam vállalja magára. A háromhavi minimálbér fizetésével megvárják, hogy a rendkívüli állapot bevezetése után elteljen két hónap, vagyis az első kifizetésekre május közepétől lehet számítani.

A magánszektor likviditásának támogatására 2,2 milliárd eurót szánnak. A pénzügyminiszter szerint az állami költségvetésben van erre elegendő pénz. Bizonyos összegeket más forrásokból és a külföldi tőkepiacról teremtenek elő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS