Menekülnének a gázszolgáltatók az új ügyfelektől Romániában

2022. 08. 26., 11:17

Módosította az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a földgáz esetében a végső szolgáltatókra vonatkozó szabályzatot Romániában.

„Várható, hogy újabb szolgáltatók mennek csődbe vagy vonulnak ki a piacról, ezért biztosítani kell, hogy a helyüket azonnal zökkenőmentesen átvegyék mások, egyetlen fogyasztó se maradjon földgáz nélkül” – mondta a Krónikának Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

A végső szolgáltatói intézmény arról szól, hogy az ANRE nevez ki szolgáltatót a megszűnő vagy kivonuló cég helyett, amit hosszabb-rövidebb távra elfogad az ügyfél, közben kereshet másik céget a szabadpiacon.

Az egyik, most életbe lépett módosítás, hogy a végső szolgáltató az eddigi 3 hónap helyett 12 hónapra köteles biztosítani az ellátást, hacsak az ügyfél időközben nem köt közben más szerződést.

Az utóbbi időszakban az a tapasztalat, hogy egyetlen szolgáltató sem akarta a végső szolgáltatói státust, mindent megtettek, hogy a kinevezést elkerüljék. Erre úgy volt lehetőség, hogy egyre nagyobb árat közöltek, ugyanis az ANRE havonta a legkisebb ár alapján jelölte ki a végső szolgáltatókat.

A mostani módosítás szerint viszont már nem a közölt árak alapján dönti el a hatóság a rangsort (vagyis azt, hogy éppen kit neveznek ki végső szolgáltatónak), hanem megszabtak egy piaci részesedést. Ez alapján összeáll egy lista, az ezen szereplők stafétarendszerben látják el a feladatot, havonta mindig más hét cég tölti be ezt a szerepet. Az eddigi öt helyett, most már mindig hét céget neveznek ki végső szolgáltatónak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS