Megszűntetné a kormány a számlákat nem fizetők védelmét Romániában

2021. 07. 27., 14:30

Csak azok élvezzenek védelmet, akik valóban nem tudják kifizetni a villany- vagy gázszámlát – javasolja Nagy-Bege Zoltán, a román Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke.

Törölni készül a román kormány azt a tavaly óta érvényben levő kedvezményt, ami szerint a földgáz- és elektromosenergia-számlák fizetését következmények nélkül lehet halogatni – írja a Krónika.

A szolgáltatóknál több mint 250 millió lej kinnlevőség halmozódott fel a „védelem” miatt. Mint ismeretes, tavaly, a koronavírus-járvány begyűrűzésekor fogadta el a kormány a 2020/70-es sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasszák a földgáz- és a villanyáramszámlák kifizetését.

A jogszabály szerint ebben az időszakban a szolgáltatóknak nincs joguk arra, hogy a nem fizető ügyfeleknél megszüntessék a szolgáltatást. Ez a lehetőség azonban oda vezetett, hogy az elmúlt egy évben több mint 209 ezer háztartási és ipari fogyasztó nem fizette ki az elhasznált energiát, a felhalmozott adósság meghaladja a 250 millió lejt.

A kormány újabb sürgősségi rendeletet készít elő, amellyel megszünteti ezt a védelmet, ami szerint a „lekapcsolás” veszélye nélkül lehet halogatni a fizetést, így a szolgáltatók újra eszközt kapnak arra, hogy behajtsák az elmaradásokat.

A tervezet szerint az adósságot felhalmozók kapnak 90 nap haladékot, ami alatt anélkül törleszthetik az adósságaikat, hogy megszüntessék náluk a szolgáltatást. Ebben az időszakban a szolgáltatónak és az ügyfélnek közösen kell megoldást találniuk a tartozások kifizetésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.