Megadóztatják a borravalót Romániában

2019. 08. 09., 10:15

Romániában is adót vetnek ki a vendéglőkben és szállodákban hagyott borravalóra – a vendéglátóipari munkáltatók, az Országos Adóhatóság, valamint a pénzügyminisztérium képviselői a héten megállapodtak a szabályozásról.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, augusztus végén egy sor adóügyi módosítási javaslattal fog előrukkolni, és köztük lesz a borravaló megadóztatása is – írja a Krónika.

Arra a kérdésre, gondolkodnak-e az adó kiterjesztésén más gazdasági ágazatokra, mint például a szépségszalonok, így felelt: „ha az illető ágazat kéri, mi mint állam nyitottak vagyunk”.

„Az ágazat nagyon szeretné a borravaló szabályozását, mivel úgy gondolja, jótékony hatású lenne. Önkéntes gesztusra gondolunk, nem tennénk kötelezővé. A pénz pedig kerüljön azokhoz, akik a szolgáltatást végzik. Nagyon sok előnnyel járna mind a vendégek, az alkalmazottak, mind a román állam számára” – nyilatkozta Dragoş Anastasiu, a Románia Fejlődéséért Koalíció turizmusért felelős munkacsoportjának elnöke, aki maga is vendéglátóipari vállalkozó.

A vendéglátóipari munkáltatók által rég kért borravalóadó a tárgyalások szerint 10 százalék lenne, és külön tételként megjelenne a számlán. A vendég által fizetett borravaló 10 százalékát visszatartaná a munkáltató, és átutalná az adóhatóság számlájára, a többi 90 százalék pedig a pincért illetné meg, aki az összeget kapta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS