Még sokáig nyögi Belgrád a jugoszláv hiteleket

2019. 09. 17., 15:30

Szeptember 16-án Szerbia költségvetéséből újabb 11,9 millió eurót utaltak át az egykori Jugoszlávia hitelezőinek, néhány nap múlva pedig 69,7 millió eurót kell szintén törlesztőrészlet gyanánt kifizetni.

Jugoszlávia a Párizsi Klubtól és a Világbanktól a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben vett fel hiteleket. Szerbiának a rá eső utolsó törlesztő részleteket 2041-ben, illetve 2031-ben kell kifizetnie – írja a Magyar Szó.

A Világbankhoz tartozó Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank számlájára kellett átutalni az esedékes törlesztőrészletet a kamattal együtt. Szeptember 22-én pedig a Párizsi Klub iránti, mintegy 40 éves tartozás egy részét kell lefaragni: az esedékes 69,7 millió euróból 15,6 millió a kamat.

Szerbiának az idén a Kuvaittól 1984 és 1989 között felvett hitelek egy részét is vissza kellett fizetnie: 20,2 millió eurót.

Belgrád idén összesen valamivel több mint 202 millió eurót köteles törleszteni a korábbi adósságokból, és közben csökkenteni kell a Kuvait és Kína iránti tartozást is.

Tartoztak a horvátok és a szlovénok is. Horvátország 2008-ban fizette vissza a Párizsi Klubnak az utolsó, 192 millió dolláros részletet, egy évvel később pedig a londoni hitelezőknek átutalta az adósság végét jelentő 78 millió dollárt. Szlovénia még 1995-ben visszafizette a 525 millió dolláros utolsó részletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS