Még sokáig nyögi Belgrád a jugoszláv hiteleket

2019. 09. 17., 15:30

Szeptember 16-án Szerbia költségvetéséből újabb 11,9 millió eurót utaltak át az egykori Jugoszlávia hitelezőinek, néhány nap múlva pedig 69,7 millió eurót kell szintén törlesztőrészlet gyanánt kifizetni.

Jugoszlávia a Párizsi Klubtól és a Világbanktól a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben vett fel hiteleket. Szerbiának a rá eső utolsó törlesztő részleteket 2041-ben, illetve 2031-ben kell kifizetnie – írja a Magyar Szó.

A Világbankhoz tartozó Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank számlájára kellett átutalni az esedékes törlesztőrészletet a kamattal együtt. Szeptember 22-én pedig a Párizsi Klub iránti, mintegy 40 éves tartozás egy részét kell lefaragni: az esedékes 69,7 millió euróból 15,6 millió a kamat.

Szerbiának az idén a Kuvaittól 1984 és 1989 között felvett hitelek egy részét is vissza kellett fizetnie: 20,2 millió eurót.

Belgrád idén összesen valamivel több mint 202 millió eurót köteles törleszteni a korábbi adósságokból, és közben csökkenteni kell a Kuvait és Kína iránti tartozást is.

Tartoztak a horvátok és a szlovénok is. Horvátország 2008-ban fizette vissza a Párizsi Klubnak az utolsó, 192 millió dolláros részletet, egy évvel később pedig a londoni hitelezőknek átutalta az adósság végét jelentő 78 millió dollárt. Szlovénia még 1995-ben visszafizette a 525 millió dolláros utolsó részletet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS