Meg akarják menteni a kis utazási irodákat Szerbiában

2019. 03. 13., 16:15

Ötszörösére emelnék Szerbiában az utazási irodák éves biztosítási díjait. Szakemberek szerint emiatt a szolgáltatások is drágulhatnak.

Az új utasbiztosítási szabályzat szerint a biztosítóházak az eddigi évi 700 euróról 3500 euróra növelnék a turisztikai ügynökségek kötelező éves biztosítási díját. Az új törvénytervezet jelentős mértékben fenyegetné a kis- és közepes idegenforgalmi vállalatok fennmaradását – írja a Magyar Szó.

Az új idegenforgalmi törvény utazásbiztosítási szabályzatáról várhatóan júniusban hoz döntést a szakminisztérium.

„Februárban főként a kis idegenforgalmi vállalatok kerültek nehéz helyzetbe azzal, hogy magas biztosítási díj kifizetésére kötelezték őket. A legnagyobb biztosítási díj 10 000 eurót tett ki, és ez az összeg nincs egyensúlyban a nagyobb ügynökségek és a kisebb vállalkozások pénzügyi helyzetével” – mondta Dragica Samardžić, a Vajdasági Gazdasági Kamara szaktanácsosa.

„Azt szeretnénk, hogy azok a kisebb településen működő ügynökségek, amelyeknek alacsonyabb a bevételük, a működésükkel arányosan fizessék a biztosítási díjat. Meg szeretnénk akadályozni a kis üzleti vállalkozások csődbe jutását” – közölte Dragica Samardžić.

Az új törvény hatással lesz az utazási irodák kínálatainak árára is – nyilatkozta Dragan Marčeta, az újvidéki Magelan ügynökség képviselője.

„Fontos lenne különbséget tenni az ügynökségek között a szolgáltatásuk alapján. Mi befogadó, receptív turizmussal foglalkozunk, külföldi turistákat hozunk az országba és Szerbiában is szervezünk utazásokat. Nem ugyanolyan feltételek mellett kellene dolgozni egy receptív ügynökségnek, mint annak az utazási irodának, amelyik külföldi utazásokat szervez, így nagyobb biztosítási összeg szükséges számára” – jelentette ki a szakember.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS