Mátyás király módjára ellenőrzik a vendéglátóhelyeket Romániában

2019. 05. 02., 12:30

Rendet teremthet a romániai idegenforgalomban a kormány által újonnan elfogadott turisztikai törvény, ami számos ponton hoz módosításokat, újításokat.

Felemás a fogadtatása a román kormány által a múlt héten elfogadott új turisztikai törvénynek, amely Bogdan Trif idegenforgalmi miniszter elmondása szerint új ellenőrzési mechanizmusokat tesz lehetővé az ágazatban – írja a Krónika.

„Prioritás volt a turisztikai törvény, miután ebben a rendkívül dinamikus ágazatban húsz évvel ezelőtt meghozott rendelkezések is érvényben voltak” – közölte a tárcavezető.

Bevezetik például a turisztikai úti célok menedzsmentjét: a helyi hatóságok és a magánszféra képviselői közösen dönthetik el, milyen helyeket kell elsősorban népszerűsíteni, és hogyan használják fel a leghatékonyabban a hatóságok által a szállodákra és más vendéglátó egységekre ebből a célból kivetett különilletékeket.

Az idegenforgalmi minisztérium nem fog személyes adatokat gyűjteni, mivel a rendszer csak a látogatók nemét, korát, a tartózkodási idő hosszát regisztrálja, illetve azt, hogy milyen országból érkezett a turista.

A tárca felügyelői „inkognitóban” végezhetnek ellenőrzéseket a vendéglátóipari egységekben, hogy valós képet kaphassanak a szolgáltatások minőségéről. A tervezet egy másik előírása értelmében a szállásokat hirdető internetes oldalak tulajdonosai nem fogadhatják el a be nem jegyzett, engedéllyel nem rendelkező egységek hirdetéseit.

A turisztikai munkáltatók kifogásolják, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek róluk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS