Másfél év múlva kezdődhet a roncsderbi Szerbiában

2019. 11. 13., 14:45

2021-ben léphet életbe a szerb Környezetvédelmi Minisztérium törvényjavaslata, miszerint szigorúbban ellenőrzik majd a külföldi, használt gépkocsik behozatalát.

Szerbia a legrosszabb gépkocsik temetője, ezért van szükség olyan lépésre, ami hozzájárulna a légszennyezettség csökkentéséhez, a veszélyes hulladékok elleni küzdelemhez, melyek okozói igen gyakran az elöregedett személygépkocsik, illetve azok roncsai – írja a Magyar Szó.

Egyelőre úgy tűnik, már 2020 második felére sikerül leküzdeni az adminisztrációs akadályokat, és a törvény valóban életbe léphet 2021-re.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szerint nemcsak a környezet szennyezéséről van szó, hanem a biztonságról is. Minél régebbi egy gépjármű, annál kevésbé biztonságos.

Az idén eddig valamivel több mint 100 ezer használt gépjárművet hoztak be Szerbiába, valamennyivel kevesebbet, mint a korábbi években. A múlt évben ez a szám 180 000, tavalyelőtt 157 000, 2016-ban 117 000 volt.

Az euro–3-as szabványú gépjárműveket 2000 óta, az euro–4-eseket 2003-tól gyártották. 2021 májusától kezdve minden olyan autó, amelynek a megengedettnél nagyobb a gázkibocsátása, nem juthat át a műszaki vizsgán.

Amikor Szerbia betiltja az euro–3-as gépjárművek behozatalát, a jelenleg 3000 euró értékű autók kategóriája mintegy 500 euróval fog többet érni. Többek között a Golf 4-es, Renault Megan, Peugeot 307-as márkákat érinti majd, és minden 14 évesnél régebbi autót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS