Másfél év múlva kezdődhet a roncsderbi Szerbiában

2019. 11. 13., 14:45

2021-ben léphet életbe a szerb Környezetvédelmi Minisztérium törvényjavaslata, miszerint szigorúbban ellenőrzik majd a külföldi, használt gépkocsik behozatalát.

Szerbia a legrosszabb gépkocsik temetője, ezért van szükség olyan lépésre, ami hozzájárulna a légszennyezettség csökkentéséhez, a veszélyes hulladékok elleni küzdelemhez, melyek okozói igen gyakran az elöregedett személygépkocsik, illetve azok roncsai – írja a Magyar Szó.

Egyelőre úgy tűnik, már 2020 második felére sikerül leküzdeni az adminisztrációs akadályokat, és a törvény valóban életbe léphet 2021-re.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szerint nemcsak a környezet szennyezéséről van szó, hanem a biztonságról is. Minél régebbi egy gépjármű, annál kevésbé biztonságos.

Az idén eddig valamivel több mint 100 ezer használt gépjárművet hoztak be Szerbiába, valamennyivel kevesebbet, mint a korábbi években. A múlt évben ez a szám 180 000, tavalyelőtt 157 000, 2016-ban 117 000 volt.

Az euro–3-as szabványú gépjárműveket 2000 óta, az euro–4-eseket 2003-tól gyártották. 2021 májusától kezdve minden olyan autó, amelynek a megengedettnél nagyobb a gázkibocsátása, nem juthat át a műszaki vizsgán.

Amikor Szerbia betiltja az euro–3-as gépjárművek behozatalát, a jelenleg 3000 euró értékű autók kategóriája mintegy 500 euróval fog többet érni. Többek között a Golf 4-es, Renault Megan, Peugeot 307-as márkákat érinti majd, és minden 14 évesnél régebbi autót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS