Mali szerint ez most a legnagyobb kihívás Szerbia előtt

2019. 07. 12., 15:30

Szerbiában a közberuházások kiemelt helyet kapnak majd a jövő évi büdzsében. Szeptemberben emelik a béreket az állami szektorban.

Már folyamatban van a 2020. évi állami költségvetés tervének készítése – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, aki azt is közölte, hogy Szerbiában a közberuházások kiemelt helyet kapnak majd a jövő évi büdzsében.

Az út- és vasúthálózatnak a fejlesztésére helyezi az állam a legnagyobb hangsúlyt. A várakozás szerint 300 millió dinárt fektetnek be a területen, ami a legnagyobb összegnek számít az elmúlt évek költségvetésében – írja a Magyar Szó.

A pénzügyi tárca vezetője szerint ma, amikorra sikerült stabilizálnia az államnak a pénzügyeket, az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a fejlődés új lehetőségeit, forrásait kiaknázza az állam. Elősegíti ezt a munkát, ha az új törvényekkel folyamatosan csökkentik a gazdaságra nehezedő terheket.

Az idei évre vonatkozó tervekről szólva a pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy szeptemberben – nem is kis mértékben – növelni fogják a minimális munkabért, s úgyszintén ősszel esedékes még egy béremelés is a közszférában.

Olyan intézkedéseket is bevezetnek, amelyek a külföldre vándorolt szerbek hazatérését célozzák. Ilyen korábbi döntés volt az, amellyel a fiatal vállalkozók számára törölték a biznisz első évében az adók és illetékek fizetésének a kötelezettségét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS