Luxusautó után luxusadó? Mi vár a szerb sofőrökre?

2021. 11. 02., 16:00

2022-től a motor hengerűrtartalma helyett a járművek évjáratát veszik alapul a regisztráláskor felszámolt adó nagyságának meghatározásakor – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

A szerb pénzügyminiszter azzal indokolta a módosítás szükségességét, mert az elmúlt években sok negatív visszajelzés érkezett a jelenleg alkalmazott adóztatási rendszerre vonatkozóan – írja a Magyar Szó.

A jelenleg érvényes rendelkezések a motor űrtartalma mellett figyelembe veszik az évjáratot is, és ennek alapján valamelyest csökkentik a felszámolt adó összegét. Így az 5–8 éves járműveknél az adóból 15 százalékot vesznek le, a 8-10 éves autók esetében 25 százalékkal fizettetnek kevesebbet, a 10–20 éves gépkocsiknál 40 százalékos, a 20 évnél régebbi járműveknél viszont 80 százalékos adócsökkentést alkalmaznak.

Az érvényben levő szabályozás szerint a regisztráció során felszámolt adót a motor űrtartalma és az évjárat alapján meghatározott adókedvezmény szerint számítják ki. A gyakorlatban azonban egy 17 éves Mercedes E 400-as személygépkocsi regisztrációjáért kifizetett összeg elérheti az 1500 eurót, miközben az ára 5200 euró körül mozog a hazai piacokon.

Ez annyit jelent, hogy a használt autó éves bejegyeztetésének költsége meghaladja a jármű értékének 25 százalékát. Másrészt egy több mint 63 ezer euró értékű, új Mercedes A45 AMG S típusú autó regisztrációjához mindössze 350 euróra van szükség, ami az autó értékének alig 0,55 százalékát teszi ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS