Luxusautó után luxusadó? Mi vár a szerb sofőrökre?

2021. 11. 02., 16:00

2022-től a motor hengerűrtartalma helyett a járművek évjáratát veszik alapul a regisztráláskor felszámolt adó nagyságának meghatározásakor – jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter.

A szerb pénzügyminiszter azzal indokolta a módosítás szükségességét, mert az elmúlt években sok negatív visszajelzés érkezett a jelenleg alkalmazott adóztatási rendszerre vonatkozóan – írja a Magyar Szó.

A jelenleg érvényes rendelkezések a motor űrtartalma mellett figyelembe veszik az évjáratot is, és ennek alapján valamelyest csökkentik a felszámolt adó összegét. Így az 5–8 éves járműveknél az adóból 15 százalékot vesznek le, a 8-10 éves autók esetében 25 százalékkal fizettetnek kevesebbet, a 10–20 éves gépkocsiknál 40 százalékos, a 20 évnél régebbi járműveknél viszont 80 százalékos adócsökkentést alkalmaznak.

Az érvényben levő szabályozás szerint a regisztráció során felszámolt adót a motor űrtartalma és az évjárat alapján meghatározott adókedvezmény szerint számítják ki. A gyakorlatban azonban egy 17 éves Mercedes E 400-as személygépkocsi regisztrációjáért kifizetett összeg elérheti az 1500 eurót, miközben az ára 5200 euró körül mozog a hazai piacokon.

Ez annyit jelent, hogy a használt autó éves bejegyeztetésének költsége meghaladja a jármű értékének 25 százalékát. Másrészt egy több mint 63 ezer euró értékű, új Mercedes A45 AMG S típusú autó regisztrációjához mindössze 350 euróra van szükség, ami az autó értékének alig 0,55 százalékát teszi ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS