Lényeges változással startol az új roncsautóprogram Romániában

2022. 08. 23., 12:23

Szeptemberben rajtol Romániában az új roncsautóprogram. A tulajdonos akkor is megkapja a 3 ezer lejes támogatást a roncstelepre leadott 15 évesnél idősebb kocsija után, ha nem akar új járművet vásárolni.

A román környezetvédelmi minisztérium még tavaly jelentette be a helyi önkormányzatokkal közösen tervezett programot, amelynek már július 1-jén el kellett volna rajtolnia. A hét végén Laurenţiu Neculaescu, a Környezetvédelmi Alap elnöke közölte, hogy szeptemberben immár biztos, hogy elérhetővé válik a sokak által várt intézkedés – írja a Krónika.

Aprogram költségvetése 500 millió lej. Ha valaki meg akar szabadulni a legalább 15 éves autójától, az 3 ezer lejt kaphat – az összeg felét a Környezetvédelmi Alap, a másik felét pedig a helyi önkormányzat büdzséjéből fedezik.

A fő különbség a hagyományos roncsautóprogramokhoz képest, hogy a régi kocsiját roncstelepre leadó személy akkor is megkapja az összeget, ha nem tervez új kocsit venni. A programban való részvételhez a településeknek pályázniuk kell, és lakosaik száma határozza meg, hogy egy pályázási ciklus keretében hány roncsautót vonhatnak ki a forgalomból.

A 1000-nél kevesebbel lakosú településen a maximális szám 100 autó, míg 200 001 lakostól 50 ezer használ autó forgalomból kivonását lehet finanszírozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS