Lényeges változással startol az új roncsautóprogram Romániában

2022. 08. 23., 12:23

Szeptemberben rajtol Romániában az új roncsautóprogram. A tulajdonos akkor is megkapja a 3 ezer lejes támogatást a roncstelepre leadott 15 évesnél idősebb kocsija után, ha nem akar új járművet vásárolni.

A román környezetvédelmi minisztérium még tavaly jelentette be a helyi önkormányzatokkal közösen tervezett programot, amelynek már július 1-jén el kellett volna rajtolnia. A hét végén Laurenţiu Neculaescu, a Környezetvédelmi Alap elnöke közölte, hogy szeptemberben immár biztos, hogy elérhetővé válik a sokak által várt intézkedés – írja a Krónika.

Aprogram költségvetése 500 millió lej. Ha valaki meg akar szabadulni a legalább 15 éves autójától, az 3 ezer lejt kaphat – az összeg felét a Környezetvédelmi Alap, a másik felét pedig a helyi önkormányzat büdzséjéből fedezik.

A fő különbség a hagyományos roncsautóprogramokhoz képest, hogy a régi kocsiját roncstelepre leadó személy akkor is megkapja az összeget, ha nem tervez új kocsit venni. A programban való részvételhez a településeknek pályázniuk kell, és lakosaik száma határozza meg, hogy egy pályázási ciklus keretében hány roncsautót vonhatnak ki a forgalomból.

A 1000-nél kevesebbel lakosú településen a maximális szám 100 autó, míg 200 001 lakostól 50 ezer használ autó forgalomból kivonását lehet finanszírozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS