Lényeges változással startol az új roncsautóprogram Romániában

2022. 08. 23., 12:23

Szeptemberben rajtol Romániában az új roncsautóprogram. A tulajdonos akkor is megkapja a 3 ezer lejes támogatást a roncstelepre leadott 15 évesnél idősebb kocsija után, ha nem akar új járművet vásárolni.

A román környezetvédelmi minisztérium még tavaly jelentette be a helyi önkormányzatokkal közösen tervezett programot, amelynek már július 1-jén el kellett volna rajtolnia. A hét végén Laurenţiu Neculaescu, a Környezetvédelmi Alap elnöke közölte, hogy szeptemberben immár biztos, hogy elérhetővé válik a sokak által várt intézkedés – írja a Krónika.

Aprogram költségvetése 500 millió lej. Ha valaki meg akar szabadulni a legalább 15 éves autójától, az 3 ezer lejt kaphat – az összeg felét a Környezetvédelmi Alap, a másik felét pedig a helyi önkormányzat büdzséjéből fedezik.

A fő különbség a hagyományos roncsautóprogramokhoz képest, hogy a régi kocsiját roncstelepre leadó személy akkor is megkapja az összeget, ha nem tervez új kocsit venni. A programban való részvételhez a településeknek pályázniuk kell, és lakosaik száma határozza meg, hogy egy pályázási ciklus keretében hány roncsautót vonhatnak ki a forgalomból.

A 1000-nél kevesebbel lakosú településen a maximális szám 100 autó, míg 200 001 lakostól 50 ezer használ autó forgalomból kivonását lehet finanszírozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS