Januártól a növekvő költségek miatt emelkedik az alapvető élelmiszerek ára Szlovákiában. Többet kell fizetni a boltokban a kenyérért, a húsért és a tejért.
Az élelmiszergyártóknak számolniuk kell az élelmiszeripari termékek előállításához szükséges költségek emelkedésével. Az emelkedő béreket, és a drágább energiát is bele kell kalkulálniuk a termékek árába – írja a hirek.sk.
Ezért idén többet kell fizetni a pékáruért, a húsért, a tejért és a tejtermékekért. A Szlovák Baromfitenyésztők Uniója jelezte, hogy elkerülhetetlen a baromfihús árának 15 százalékos emelése.
Az utóbbi nyolc évben a baromfi ágazatban a fizetések 80 százalékkal nőttek. A baromfitartóknak jelentősen emelkedtek a takarmányozásra fordított kiadásaik és az energiaárak ugyancsak. A csirkéért viszont 16 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint 2010-ben.
Októberben a pékek is jelezték, ők sem képesek tartani áraikat az egyre növekvő termelési költségek miatt. Számukra a legnagyobb gondot a minimálbér emelkedése és az éjszakai műszakok bérköltsége jelenti.
A bogyólé márkanév a francia bravúros magyarítása, bármelyik posztmodern írónk megirigyelhetné.
A Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátásáról létrejött szerződés fontos lépés Magyarország számára ellátásbiztonsági szempontból – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.