Keseregnek a baromfitenyésztők Szlovákiában. Most már a vásárlók is fognak

2019. 01. 02., 09:00

Januártól a növekvő költségek miatt emelkedik az alapvető élelmiszerek ára Szlovákiában. Többet kell fizetni a boltokban a kenyérért, a húsért és a tejért.

Az élelmiszergyártóknak számolniuk kell az élelmiszeripari termékek előállításához szükséges költségek emelkedésével. Az emelkedő béreket, és a drágább energiát is bele kell kalkulálniuk a termékek árába – írja a hirek.sk.

Ezért idén többet kell fizetni a pékáruért, a húsért, a tejért és a tejtermékekért. A Szlovák Baromfitenyésztők Uniója jelezte, hogy elkerülhetetlen a baromfihús árának 15 százalékos emelése.

Az utóbbi nyolc évben a baromfi ágazatban a fizetések 80 százalékkal nőttek. A baromfitartóknak jelentősen emelkedtek a takarmányozásra fordított kiadásaik és az energiaárak ugyancsak. A csirkéért viszont 16 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint 2010-ben.

Októberben a pékek is jelezték, ők sem képesek tartani áraikat az egyre növekvő termelési költségek miatt. Számukra a legnagyobb gondot a minimálbér emelkedése és az éjszakai műszakok bérköltsége jelenti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.