Így veszi fel a kesztyűt a nagyobb versenytársakkal az elemző

2019. 05. 19., 12:00

A legpontosabb makrogazdasági elemzésekért járó elismeréssel díjazta a Consensus Economics londoni székhelyű gazdasági kutatócég Bálint Csabát, az OTP Bank Románia elemzőjét.

A díjjal minden országban azoknak a gazdasági elemzőknek a  tevékenységét ismerik el, akik az előző évben a legpontosabban becsülték meg az adott országban a GDP és az infláció alakulását.

Bálint Csaba a 2017. január és 2018. december közötti időszakban bizonyult a legpontosabbnak. A Bihar megyei származású, Bukarestben élő elemzővel a Krónika készített interjút.

Bálint Csaba elmondta: „Fontos a gyermeki kíváncsiság a világ jobb megértése iránt. Engem mindig érdekelt, hogy nagyban lássam az összefüggéseket. Ha valaki egy iparágban dolgozik, valószínű jól ismeri azon belül a folyamatokat, de engem az is foglalkoztatott, hogy egy régión belül vagy éppen globális kontextusban miként működik a gazdaság.”

Fontos a szintetizáló-, analitikus képesség, ám e terén a közgazdászok általában jól állnak. El kell tudni fogadni azt is, hogy bizonytalan világban élünk, vannak dolgok, amiket nem láthatunk előre.

Szerinte ha bármi meglepő történik, gyorsan kell lépni, és módosítani a várakozásokat. Ma már a gazdasági elemzésben a technikai háttér, a statisztikai ökonometriai, matematikai modellek nélkül nehéz versenyképesnek maradni.

A fiskális politikának szintén jelentős szerepe van, Romániában például több ízben volt adócsökkentés, béremelés, aminek gazdaságélénkítő hatása érezhető volt, azonban fontos tudni, hogy ezeknek a lépéseknek a pozitív vonzata idővel kifut.

A szakember folyamatosan próbál újítani a módszertanon, hiszen sokkal nagyobb versenytársakkal is fel kell vennie a kesztyűt, s ez arra sarkallja, hogy pluszelemeket találjon a statisztikai modellek terén.

 

Bálint Csaba szerint el kell különíteni, hogy mi módosítja valóban a gazdaság pályáját, és mi csak zaj. „Például ha valami megjelenik a sajtóban, az emberek érzelmeire hatással van, de lehet, hogy az alapvető folyamatokat nem módosítja.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 17:38:56
4 millió eurós képzési projektet indított Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír több mint 500 munkavállalójának, köztük annak a 60 új foglalkoztatottnak, akik Európa legmodernebb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári gyár tavalyi, 64,2 millió eurós fejlesztésének köszönhetően csatlakoztak a céghez.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS