Így veszi fel a kesztyűt a nagyobb versenytársakkal az elemző

2019. 05. 19., 12:00

A legpontosabb makrogazdasági elemzésekért járó elismeréssel díjazta a Consensus Economics londoni székhelyű gazdasági kutatócég Bálint Csabát, az OTP Bank Románia elemzőjét.

A díjjal minden országban azoknak a gazdasági elemzőknek a  tevékenységét ismerik el, akik az előző évben a legpontosabban becsülték meg az adott országban a GDP és az infláció alakulását.

Bálint Csaba a 2017. január és 2018. december közötti időszakban bizonyult a legpontosabbnak. A Bihar megyei származású, Bukarestben élő elemzővel a Krónika készített interjút.

Bálint Csaba elmondta: „Fontos a gyermeki kíváncsiság a világ jobb megértése iránt. Engem mindig érdekelt, hogy nagyban lássam az összefüggéseket. Ha valaki egy iparágban dolgozik, valószínű jól ismeri azon belül a folyamatokat, de engem az is foglalkoztatott, hogy egy régión belül vagy éppen globális kontextusban miként működik a gazdaság.”

Fontos a szintetizáló-, analitikus képesség, ám e terén a közgazdászok általában jól állnak. El kell tudni fogadni azt is, hogy bizonytalan világban élünk, vannak dolgok, amiket nem láthatunk előre.

Szerinte ha bármi meglepő történik, gyorsan kell lépni, és módosítani a várakozásokat. Ma már a gazdasági elemzésben a technikai háttér, a statisztikai ökonometriai, matematikai modellek nélkül nehéz versenyképesnek maradni.

A fiskális politikának szintén jelentős szerepe van, Romániában például több ízben volt adócsökkentés, béremelés, aminek gazdaságélénkítő hatása érezhető volt, azonban fontos tudni, hogy ezeknek a lépéseknek a pozitív vonzata idővel kifut.

A szakember folyamatosan próbál újítani a módszertanon, hiszen sokkal nagyobb versenytársakkal is fel kell vennie a kesztyűt, s ez arra sarkallja, hogy pluszelemeket találjon a statisztikai modellek terén.

 

Bálint Csaba szerint el kell különíteni, hogy mi módosítja valóban a gazdaság pályáját, és mi csak zaj. „Például ha valami megjelenik a sajtóban, az emberek érzelmeire hatással van, de lehet, hogy az alapvető folyamatokat nem módosítja.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS