Így veszi fel a kesztyűt a nagyobb versenytársakkal az elemző

2019. 05. 19., 12:00

A legpontosabb makrogazdasági elemzésekért járó elismeréssel díjazta a Consensus Economics londoni székhelyű gazdasági kutatócég Bálint Csabát, az OTP Bank Románia elemzőjét.

A díjjal minden országban azoknak a gazdasági elemzőknek a  tevékenységét ismerik el, akik az előző évben a legpontosabban becsülték meg az adott országban a GDP és az infláció alakulását.

Bálint Csaba a 2017. január és 2018. december közötti időszakban bizonyult a legpontosabbnak. A Bihar megyei származású, Bukarestben élő elemzővel a Krónika készített interjút.

Bálint Csaba elmondta: „Fontos a gyermeki kíváncsiság a világ jobb megértése iránt. Engem mindig érdekelt, hogy nagyban lássam az összefüggéseket. Ha valaki egy iparágban dolgozik, valószínű jól ismeri azon belül a folyamatokat, de engem az is foglalkoztatott, hogy egy régión belül vagy éppen globális kontextusban miként működik a gazdaság.”

Fontos a szintetizáló-, analitikus képesség, ám e terén a közgazdászok általában jól állnak. El kell tudni fogadni azt is, hogy bizonytalan világban élünk, vannak dolgok, amiket nem láthatunk előre.

Szerinte ha bármi meglepő történik, gyorsan kell lépni, és módosítani a várakozásokat. Ma már a gazdasági elemzésben a technikai háttér, a statisztikai ökonometriai, matematikai modellek nélkül nehéz versenyképesnek maradni.

A fiskális politikának szintén jelentős szerepe van, Romániában például több ízben volt adócsökkentés, béremelés, aminek gazdaságélénkítő hatása érezhető volt, azonban fontos tudni, hogy ezeknek a lépéseknek a pozitív vonzata idővel kifut.

A szakember folyamatosan próbál újítani a módszertanon, hiszen sokkal nagyobb versenytársakkal is fel kell vennie a kesztyűt, s ez arra sarkallja, hogy pluszelemeket találjon a statisztikai modellek terén.

 

Bálint Csaba szerint el kell különíteni, hogy mi módosítja valóban a gazdaság pályáját, és mi csak zaj. „Például ha valami megjelenik a sajtóban, az emberek érzelmeire hatással van, de lehet, hogy az alapvető folyamatokat nem módosítja.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS