Idén is folytatódik a drágulás Szlovákiában

2022. 01. 03., 18:55

Elemzők szerint 2022 a folytatódó drágulások éve lesz Szlovákiában. Az élelmiszerek már eddig is a legnagyobb mértékben drágultak a régiónkban, január 1-től pedig az energiaárak is nőttek a családok számára.

Tavaly történelmi csúcsokat döntött a gáz és a villanyáram világpiaci ára, amit a szlovákiai cégek már az elmúlt évben megéreztek, a drágulást pedig az idei év elejétől a családok sem kerülhették el – írja az Új Szó.

Az áramszolgáltatás esetében ez ugyan valamivel alacsonyabb lesz, mint amivel tavaly decemberben riogattak, sok családnak azonban így is jóval mélyebbre kell majd a pénztárcájába nyúlnia a tavalyihoz képest.

„Az áramszolgáltatás esetében a rendszerüzemeltetési díjat 33 százalékkal sikerült lefaragnunk, a növekvő világpiaci árak ellenére így alacsonyabb lesz a drágulás, mint azt eredetileg vártuk. A családok nagy része nagyjából akkora kiadásokkal számolhat majd, mint 2020-ban” – mondta Andrej Juris, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke.

Egy panellakásban lakó család számára a havi kiadások a tavalyihoz képest nagyjából 3 euróval nőnek, míg a villanyt vízmelegítésre és fűtésre is használó háztartások havi kiadásai mintegy 12 euróval lesznek magasabbak.

Hasonló a helyzet a lakossági gázszolgáltatás esetében is. Ez a tavalyihoz képest – a fogyasztástól függően – idén 9–23 százalékkal drágul. Azok a háztartások, amelyek a gázt csak főzésre használják, havonta átlagosan mintegy 50 centtel fizetnek majd többet, mint tavaly. A gázt főzésre és vízmelegítésre is használók esetében a különbség csaknem 10 euró lesz, míg a gázt a főzés és vízmelegítés mellett fűtésre is használó családok átlagosan havi 19 eurós drágulásra számíthatnak.

Jó hír azonban, hogy idén a munkapiaci helyzet további javulására számíthatnak. „Mindez a fizetéseken is meglátszik, az átlagbér az előzetes becsléseink szerint nagyjából 6 százalékkal nőhet a tavalyihoz képest” – tette hozzá Horňák.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS