Hogy lesz ebből 180 kilométer új sztráda Romániában?

2019. 02. 21., 08:00

Túlzottan optimistának tartják szakemberek a román költségvetésben rögzített 5,5 százalékos gazdasági növekedést.

Több gazdaságfejlesztő vetülete van a 2019-es évi állami költségvetésnek, elsősorban a befektetéseknek köszönhetően: a sarokszámok optimisták, de nem túlzottan elrugaszkodottak – értékelt a Krónikának Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a költségvetési törvényben szereplő 5,5 százalékos gazdasági növekedés túlzottan optimista, meglátása szerint a 3–4 százalék közötti növekedés a valós.

Meglátása szerint a 3000 lej körüli nettó átlagbér nem túl elrugaszkodott, bár ez a 2016-os 2046 lejes nettó átlagbérhez képest 50 százalékos növekedést jelent. Ennek oka, hogy a közszférában növekedtek a fizetések, ugyanakkor a versenyszférában a fokozott munkaerőhiány miatt érzékelhetően nőnek a bérek.

Az infrastruktúra fejlesztése, bővítése szintén prioritás a gazdasági élet szereplői számára, ám az erre vonatkozó ígéreteket, terveket Édler András fenntartásokkal kezeli.

„Az elmúlt évek tapasztalatára alapozva, ezen a téren pesszimista vagyok. Tavaly sem sikerült megépíteni a megígért száz kilométer autópályát, pedig annak szimbolikus jelentősége lett volna. Nem látom, hogy idén miként sikerül ezt szinte megkétszerezni, és átadni 180 kilométer sztrádát” – fogalmazott a kamara elnöke.

Édler András ugyanakkor a Székelyföld gazdasági fejlődése szempontjából hatalmas előrelépésnek tekinti, hogy 35 millió lejt különítettek el az erdélyi repülőterek építésére és fejlesztésére, ebből 23 millió lej jut a brassói légikikötő építésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS