Hogy lesz ebből 180 kilométer új sztráda Romániában?

2019. 02. 21., 08:00

Túlzottan optimistának tartják szakemberek a román költségvetésben rögzített 5,5 százalékos gazdasági növekedést.

Több gazdaságfejlesztő vetülete van a 2019-es évi állami költségvetésnek, elsősorban a befektetéseknek köszönhetően: a sarokszámok optimisták, de nem túlzottan elrugaszkodottak – értékelt a Krónikának Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a költségvetési törvényben szereplő 5,5 százalékos gazdasági növekedés túlzottan optimista, meglátása szerint a 3–4 százalék közötti növekedés a valós.

Meglátása szerint a 3000 lej körüli nettó átlagbér nem túl elrugaszkodott, bár ez a 2016-os 2046 lejes nettó átlagbérhez képest 50 százalékos növekedést jelent. Ennek oka, hogy a közszférában növekedtek a fizetések, ugyanakkor a versenyszférában a fokozott munkaerőhiány miatt érzékelhetően nőnek a bérek.

Az infrastruktúra fejlesztése, bővítése szintén prioritás a gazdasági élet szereplői számára, ám az erre vonatkozó ígéreteket, terveket Édler András fenntartásokkal kezeli.

„Az elmúlt évek tapasztalatára alapozva, ezen a téren pesszimista vagyok. Tavaly sem sikerült megépíteni a megígért száz kilométer autópályát, pedig annak szimbolikus jelentősége lett volna. Nem látom, hogy idén miként sikerül ezt szinte megkétszerezni, és átadni 180 kilométer sztrádát” – fogalmazott a kamara elnöke.

Édler András ugyanakkor a Székelyföld gazdasági fejlődése szempontjából hatalmas előrelépésnek tekinti, hogy 35 millió lejt különítettek el az erdélyi repülőterek építésére és fejlesztésére, ebből 23 millió lej jut a brassói légikikötő építésére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS