Hiába várnak novemberben a minimálbér emelésére Romániában

2018. 10. 29., 12:00

Ellentmondásos a minimálbér-emelés megítélése a romániai szakszervezetek és a munkáltatók körében. Előbbiek elkerülhetetlennek tartják a növelést, ám a vállalkozók szerint az intézkedés szemfényvesztés csupán.

Leghamarabb december 1-től nőhet a minimálbér Romániában, de az is megtörténhet, hogy 2019. január elseje lesz az emelés és egyben a differenciált minimálbér bevezetésének időpontja Viorica Dăncilă kormányfő nyilatkozata alapján – írja a Krónika.

Korábban az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) és a munkaügyi minisztérium is – élen Lia Olguța Vasilescu tárcavezetővel – november 1-jei bevezetést rebesgetett, a miniszterelnök egyértelműen leszögezte: „semmi szín alatt nem lesz november 1-től”.

A munkaügyi minisztérium a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel folytatott egyeztetést követően közleményben tudatta, hogy megállapodás született a minimálbér emeléséről, mint ahogy a megkülönbözetett minimálbérről is. Az egyetlen pont, amelyben még nézeteltérés van a felek között, az az, hogy mikortól vezetik be.

Az már biztos, hogy havi 2080 lejre nő a bruttó minimálbér összege, ami nettóban 100 lejes emelkedést jelent. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy bevezetik a tanulmányok szintje vagy a szolgálati idő alapján meghatározott differenciált bruttó minimálbért.

Ez 2350 lej lesz, 13 százalékkal több, mint amit azok keresnek, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy legalább 15 évnyi szolgálati idejük.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS