Ennyi zöld autó fut az utakon Romániában

2020. 05. 28., 10:45

A hivatalos statisztikák szerint egyre nő az elektromos autók száma a romániai utakon, jelenlétük azonban alig észlelhető. Az utcai töltők hiányában egyelőre inkább csak a kertes házban lakóknak éri meg az elektromos gépkocsi.

Az idei év első négy hónapjában 4,6 százalékkal több, összesen 1822 környezetbarát, vagyis hibrid- és elektromos autót értékesítettek Romániában az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Romániai Gépkocsigyártók és -Importőrök Egyesületének (APIA) legfrissebb statisztikáiból.

Áprilisban már csak 247 zöldautó talált gazdára, ami 21,8 százalékkal elmarad a tavalyi év negyedik hónapjában értékesített 316 környezetbarát gépkocsitól – írja a Krónika.

A romániai fizetésekhez mérten igen magas az ár, és annyira kevés az utcai töltő, hogy egyelőre leginkább a kertes házban lakóknak éri meg elektromos autót vásárolni.

Varga Róbert, a sepsiszentgyörgyi Škoda Delcar eladási igazgatója közölte: a székelyföldi megyeszékhelyen egyetlen utcai töltő van, holott még legalább három-négyre lenne szükség, hogy az elektromosgépkocsi-tulajdonosok akadálytalanul fel tudják tölteni az autóikat.

A Roncsautó- és a Roncsautó plusz programban jelentős állami támogatást kapnak a vásárlók hibrid- és elektromos autóra. Egy régi személygépkocsi leadásakor 6500 lejes értékjegyet kap a tulajdonos, ehhez hozzáadódik az ökobónusz a kevés káros anyagot kibocsátó gépkocsi vásárlása esetén.

Ennek összege a hibridautóra 20 ezer lej, az elektromos autóra 45 ezer lej. Az elektromos autóra összesen 51 500 lejnyi állami támogatás kapható – ez a piacon levő legolcsóbb elektromos gépkocsi árának alig a fele.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS