Ennél jobban nem is alakulhatna az Új otthonok program Romániában

2020. 10. 21., 18:15

A szeptember 18-ai rajt óta 1400 lakásvásárlási hitelszerződést kötöttek a román polgárok a programban részt vevő 27 bank valamelyikével az Új otthon program keretében.

Mostanáig 154 millió lej (csaknem 31,6 millió euró) értékben igényelt hitelt a romániai lakosság az idén útjára indított Új otthon program keretében – vont mérleget egy hónappal a rajtot követően Dumitru Nancu, a kölcsönökért garanciát vállaló állami garanciaalap (FNGCIMM) vezérigazgatója.

A 2009-ben elindított Első otthon program bebizonyította anticiklikus szerepét a gazdaságban. Most a lakosság igényeinek és a kormány által végzett tanulmányoknak megfelelően átalakult Új otthon programmá – írja a Krónika.

2009-től mostanáig 300 ezer román állampolgár vásárolt lakást az Első otthon, illetve az Új otthon program keretében. Az állam által nyújtott hitelgaranciáknak multiplikátor hatásuk van a gazdaságban.

„A hitelekhez az állami garancia 28 milliárd lej volt, a bankok 41 milliárd lej értékben nyújtottak hitelt. Az állam által kifizetett garanciák értéke eközben 0,19 százalék, vagyis jelentéktelen” – húzta alá a garanciaalap vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS