Éledezik a mezőgazdaság, magára találhat az építőipar Romániában

2023. 02. 09., 18:13

Elkerüli idén a recessziót Románia gazdasága, a GDP növekedése azonban 2023-ban 2,5 százalékra lassul, ami elmarad az egy évvel korábban becsült 4,7 százaléktól – olvasható egy elemzésben.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) kutatócsoportjának elemzése szerint újabb nehéz év vár 2023-ban az iparra, Románia második legnagyobb ágazatára. A világgazdaság lendülete lassulni fog, az energiabiztonság pedig továbbra is fontos kérdés marad – írja a Krónika.

„Úgy véljük, hogy az építőipar növekedése viszonylag jól alakulhat, elsősorban az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, amelyeket az állam támogat. Az építőipari ágazaton belül a lakásépítési szegmens lehet a leggyengébb láncszem, mivel a jelzáloghitelek növekedése lassul” – vetítik előre a BBTE kutatói.

Ami a mezőgazdaságot illeti, a tavalyi súlyos aszály után 2023-ra kedvezőbb időjárási feltételek várhatóak, ami a termelés jelentős növekedését jelentené.

A 2,5 százalékos gazdasági növekedési prognózist nagy óvatossággal kell kezelni a kutatók szerint, mivel számos gazdasági bizonytalansági tényező van, amelyek megváltoztathatják az előrejelzési forgatókönyveket.

Az elemzés a legfontosabb kockázati tényezők között említi energiapiaci gondokat. Mint fogalmaznak: bár az energiaválság a 2022-es csúcspontjához képest enyhülni látszik, az alapvető probléma továbbra is fennáll, és csak hosszú távon oldható meg. Az energiafüggetlenség megteremtése és a zöldátmenet jelentős beruházásokat és az energiaágazat szereplőinek újrapozícionálását igényli, ami további átmeneti válságokat és árrobbanásokat hozhat ezen a területen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS