Egyelőre nem tört ki árampánik Erdélyben

2021. 07. 07., 13:00

Erdélyben egyelőre nincs ok aggodalomra, nem kell áremelkedésre számítaniuk azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudták július elsejéig megkötni a szabadpiaci szerződést villanyáram-szolgáltatójukkal.

A legtöbb itt élő fogyasztó otthonát „megvilágító” Electrica Furnizare – korábbi bejelentésének megfelelően – augusztus végéig biztosítja a legkedvezőbb szabadpiaci ár és az egyetemes ár közötti különbségnek megfelelő árkedvezményt – írja a Krónika.

Pánikot keltett a lakosság körében a bejelentés, hogy július 1-től szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék között drágul a villamos energia azok számára, akik még nem tértek át a szabadpiacra, tehát a január 1-jei árliberalizáció után nem kötöttek szolgáltatójukkal új szerződést.

Ugyanakkor az erdélyi fogyasztók többségének – vagyis azoknak, akik az Electrica Furnizare kereskedőcégének az ügyfelei – egyelőre nincs okuk az aggodalomra, hiszen a szolgáltató még az év elején vállalta, hogy augusztus végéig kedvezményt biztosít az egyetemes szolgáltatói csomagra.

Ez azt jelenti, hogy akik még nem kötöttek szabadpiaci szerződést, azon az áron kapják a villamos energiát, mint akik a legkedvezőbb díjszabásokkal kecsegtető „Stabil 30” szabadpiaci ajánlatot választották.

„Május–június folyamán minden fogyasztónak, aki még nem tért át a szabadpiacra, a szolgáltatója a számlával együtt kiküldött egy tájékoztatót, ebben szerepel, hogy július 1-től milyen egyetemes áron számláznak” – emlékeztetett Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Az áremelkedés mértékét egyébként nehéz meghatározni, mivel a villamos energia ára ugyan szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék közötti mértékben növekszik, ám a számla végösszegében ez „csak” 1 és 7 százalék közötti növekedést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS