Egyelőre nem tört ki árampánik Erdélyben

2021. 07. 07., 13:00

Erdélyben egyelőre nincs ok aggodalomra, nem kell áremelkedésre számítaniuk azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudták július elsejéig megkötni a szabadpiaci szerződést villanyáram-szolgáltatójukkal.

A legtöbb itt élő fogyasztó otthonát „megvilágító” Electrica Furnizare – korábbi bejelentésének megfelelően – augusztus végéig biztosítja a legkedvezőbb szabadpiaci ár és az egyetemes ár közötti különbségnek megfelelő árkedvezményt – írja a Krónika.

Pánikot keltett a lakosság körében a bejelentés, hogy július 1-től szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék között drágul a villamos energia azok számára, akik még nem tértek át a szabadpiacra, tehát a január 1-jei árliberalizáció után nem kötöttek szolgáltatójukkal új szerződést.

Ugyanakkor az erdélyi fogyasztók többségének – vagyis azoknak, akik az Electrica Furnizare kereskedőcégének az ügyfelei – egyelőre nincs okuk az aggodalomra, hiszen a szolgáltató még az év elején vállalta, hogy augusztus végéig kedvezményt biztosít az egyetemes szolgáltatói csomagra.

Ez azt jelenti, hogy akik még nem kötöttek szabadpiaci szerződést, azon az áron kapják a villamos energiát, mint akik a legkedvezőbb díjszabásokkal kecsegtető „Stabil 30” szabadpiaci ajánlatot választották.

„Május–június folyamán minden fogyasztónak, aki még nem tért át a szabadpiacra, a szolgáltatója a számlával együtt kiküldött egy tájékoztatót, ebben szerepel, hogy július 1-től milyen egyetemes áron számláznak” – emlékeztetett Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Az áremelkedés mértékét egyébként nehéz meghatározni, mivel a villamos energia ára ugyan szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék közötti mértékben növekszik, ám a számla végösszegében ez „csak” 1 és 7 százalék közötti növekedést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS