Egyelőre hiába várnak az üdülési támogatásra Szlovákiában

2018. 11. 12., 13:00

Andrej Kiska szlovák államfő újratárgyalásra visszautalta a parlamenti képviselőknek az idegenforgalom támogatásáról szóló törvénymódosítást. A jogszabály szerinte aránytalanul diszkriminálja az alkalmazottak egy részét az üdülési hozzájárulás igénylésével összefüggésben.

„A kormánynak és a parlamentnek jogában áll olyan eszközökkel támogatni a hazai idegenforgalmat, amilyeneket jónak látnak" – állapította meg a szlovák államfő.

Felhívja azonban a figyelmet, hogy a törvényjavaslat három kategóriába osztja az embereket, az alapján, hogy kettőnél több vagy kevesebb éve dolgoznak a munkahelyükön, illetve, hogy a cég, amelyben dolgoznak, ötvennél kevesebb vagy több főt foglalkoztat – írja a hirek.sk.

A dolgozók egy részének biztosított lenne az üdülési utalvány, egy részüknek automatikusan nem járna, egy részüknél pedig a munkáltató döntésétől függ, hogy kapnak-e üdülési csekket vagy nem.

A dolgozók létszámára és a munkaviszony hosszára Kiska szerint nem lehet a megkülönböztetett bánásmód objektív alapjaként tekinteni. A törvényjavaslat az államfő szerint ellent mond az Alkotmánybíróság és az Európai Unió Bírósága alapvető elveinek, amelyek a diszkrimináció megtiltására vonatkoznak.

A törvénymódosítás értelmében jövő januártól vezetnék be az üdülési hozzájárulást a dolgozóknak. A hozzájárulás a költségek 55 százaléka lenne, évente legfeljebb 275 euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS